donderdag 4 april 2013

De kleine troonopvolger deel 3

De derde kleine troonopvolger is prinses Amalia.

Amalia is geboren op 7 december 2003 om 1 minuut over 5 in de middag. Ze is geboren in het Bronovoziekenhuis in Den Haag. Ze woog 3310 gram en was 52 centimeter lang. Amalia is de oudste dochter van kroonprins Willem-Alexander, hij wordt koning op 30 april 2013, en prinses Maxima. Haar ouders zijn getrouwd op 2 februari 2002. Amalia is nu nog 2e in de lijn van troonopvolging maar in de volgend maand is ze de 1e in de lijn van opvolging. Ook staat ze op de 827e plaats in de lijst van de Britse troonopvolging.
Om haar geboorte aan te kondigen klonker er 101 saluutschoten in de steden Den Haag, Den Helder, Willemstad en Oranjestad. Haar titels zijn Prinses Amalia Prinses der Nederlanden Prinses van Oranje-Nassau en koninklijke hoogheid.
Haar namen: Catharina: komt van het woord katharos dit betekent rein, zuiver. Amalia: van Germaanse oorsprong betekent inspanning in de strijd. Beatrix: verwijst naar haar oma en betekent brengster van geluk. Carmen: Wijst op de moeder van Maxima, haar andere oma, en betekent lied. Victoria: is afgeleid van vincere, dit betekent overwinnen ook verwijst dit naar haar meter kroonprinses Victoria van Zweden. Willem-Alexander deed op 9 december 2003 om 10:00 aangifte van de geboorte van zijn dochter in het oude stadhuis van Den Haag bij de burgelijke stand. Haar roepnaam is Amalia.
Amalia is gedoopt op 12 juni 2004 in de grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Hierbij waren 1200 binnen- en buitenlandse gasten aanwezig. Haar peters en meters zijn: de Zweedse kroonprinses Victoria, Samantha van Welderen barones Rengers-Deane (een jeugdvriendin van Maxima), de Nederlandse prins Constantijn, Martin Zorreguieta (de broer van Maxima), Herman Tjeenk Willink (toen de vicepresident van de Raad van State) en Marc ter Haar.
Op 26 juni 2005 krijgt Amalia een zusje. Zij ontvangt de namen Alexia Juliana Marcela Laurentien. Op 10 april 2007 krijgt Amalia een tweede zusje. Zij luister naar de namen Ariane Wilhelmina Maxima Ines.
Haar eerste schooldag beleefde onze kroonprinses op 10 december 2007. Ze is leerlinge op de openbare bloemcampschool in Wassenaar.
Haar hobby's zijn: Hockey, Judo, Ballet, Vioolspelen en Paardrijden.

2 opmerkingen: