maandag 13 mei 2013

Foto's van de Regalia

Bij een inhuldiging hoort de regalia. Wat houdt de regalia eigenlijk in?
De regalia zijn tekenen van de rang van de koning en het koninkrijk der Nederlanden. De regalia liggen tijdens de inhuldiging op de credenstafel of ze worden meegedragen in de stoet en vastgehouden op het podium. De regalia zijn vervaardigd in 1840. In dat jaar gaf Willem III de opdracht een nieuwe regalia te maken voor zijn inhuldiging. In de jaren daarna zijn ze ook gebruikt (1849, 1898, 1948, 1980 en 2013). Op 30 april lag ook de grondwet erbij. De inhoud van de regalia:
 • Kroon
  De kroon is het symbool van de soevereiniteit van het koninkrijk der Nederlanden en de waardigheid van het staatshoofd. De kroon is gemaakt in 1840 door T.G. Bentvelt. De kosten van de kroon zijn 1400 gulden! De kroon is 23.5 cm hoog en heeft een doorsnee van 31 cm.
 • Scepter
  De scepter is het symbool voor het gezag. Dit exemplaar is in 1840 gemaakt van verguld zilver door de Haagse firma H.A. de Meyer & Zoon. De lente is 81 cm.
 • Rijksappel
  De rijksappel is het symbool van het grondgebied van het koninkrijk. De hoogte van de rijksappel is 24 cm en de doorsnede 15,5 cm. De Haagse firma H.A. de Meyer & Zoon vervaardigde de rijksappel in 1840 van verguld zilver. De versiering bestaat uit blauwe en rode steentjes.
 • Rijkszwaard
  Het rijkszwaard is het symbool van de macht. Het gevest is verguld en versierd met stenen van geslepen glas. Het zwaard is 1,38 m lang en geleverd door de firma P. Mansvelt & Zoon uit Den Haag. De greep van het zwaard en de schede zijn bekleed met donkerrood fluweel geleverd door de firma Van Meerbeke te Brussel. Tijdens de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898 werd het rijkszwaard gedragen door generaal Karel van der Heijden, voormalig gouverneur van Atjeh.
 • Rijksbanier
  Op de rijksbanier (ook wel rijksstandaard of rijksvaandel genoemd) is het rijkswapen -tevens koninklijk wapen- afgebeeld, met gekroonde leeuwen als schildhouders. De ondergrond is van witte moirézijde, afgezet met blauwe en goudkleurige franje. De staaf waar de banier aan hangt is 257 cm lang. Kunstschilder B.J. van Hove (1790-1880) schilderde de rijksbanier in 1840 voor ƒ 300,-.
Op 30 april lagen het rijkszwaard en rijksbanier er niet bij.

© RVD, koninklijkhuis.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten