dinsdag 13 augustus 2013

Prins Friso in memoriam

~Als eerst heb ik 2 mooie stukjes opgezocht die 2 kanten van onze prins laten zien~

Prins Friso in 1980 over de verhuizing

Op de vraag van de journalist wie er na Willem-Alexander komt zegt prins Friso: 'Hij is de tweede' en hij wijst naar Constantijn. Waarop Constantijn zegt dat Friso de journalist voor de gek houdt. Willem-Alexander vertelt: 'Ik woon hier liever dan in Den Haag.' De journalist heeft een microfoon met een 'touwtje' eraan. Prins Friso vind het prachtig en speelt ermee. Friso's reactie: 'Ikke? Oh het kan mij niks schelen.' Wat mij opviel is dat Friso vooral zijn broers laat praten en zelf, ach het maakt hem niet zoveel uit!
Prins Johan Friso

Het prins Claus fonds

Het Prins Claus Fonds is geschokt en bedroefd door het overlijden van ZKH Prins Friso. Als erevoorzitter van het Prins Claus Fonds sinds 2003, samen met ZKH Prins Constantijn, werd Prins Friso actief betrokken bij en gewijd aan het werk van het Prins Claus Fonds. Prins Friso's toewijding aan het fonds heeft het gemaakt tot wat het vandaag is. Zijn overlijden is een enorm verlies.
Prins Johan Friso

Het levensverhaal van Johan Friso

Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg is geboren op 25 september 1968 in Utrecht. Hij overleed 44 jaar later aan de complicaties van hersenbeschadiging. Dat was een oorzaak van het zuurstof tekort bij zijn ski-ongeluk in Lech. 12 augustus 2013 zal iedereen nog lang bij blijven. De prins overleed 's ochtends in huis ten Bosch in Den Haag.
Prins Johan Friso
De peetouders van Friso zijn: zijn oma, koningin, Juliana, koning Harald van Noorwegen en Axel von dem Bussche. Axel is een goede vriend van prins Claus. 
Prins Johan Friso met hond
Johan Friso volgde de basisschool in Lage Vuursche. Een bekende opmerking uit de periode van deze tijd is: 'Je mag Alex wel in elkaar slaan, maar niet doodslaan, want dan moet ik koning worden!'
Prins Johan Friso
Prins Friso was de erevoorzitter van het prins Clausfonds zij zeggen dat prins Friso altijd actief betrokken was bij het fonds. Ook was hij lid van het college van advies van de stichting Christiaan Huygensprijs. Prins Friso was ook de beschermheer van de vereniging de Hollandse molen. Zij hebben gezegd alle molens z.s.m. in de rouw stand te zetten.
Prins Johan Friso en Prins Claus in bijzijn van doktoren en verpleegster en van …
Op 30 juni 2003 verloofde prins Friso zich met 'mevrouw Wisse Smith' volgens meneer Balkenende. Op 10 oktober 2003 gaf Balkenende een persconferentie over het verleden van Mabel. Ook vertelde hij hier dat Friso en Mabel geen toestemming kregen van het parlement. Gebeurde het wel dan zou Friso zijn titels verliezen.
De koninklijke familie  Staand: Jorge Guillermo, prins Claus, prins Bernhard, pr…

De koninklijke familie Staand: Jorge Guillermo, prins Claus, prins Bernhard, prins Carel Hugo met prinses Maria Carolina, mr. Pieter van Vollenhoven met prins Floris Zittend: Prinses Christina, prinses Beatrix met prins Carlos, koningin Juliana met prins Jaime, prinses Irene met prinses Margarita, prinses Margriet met met prins Bernhard jr. Vooraan: de prinsen Constantijn, Johan Friso, Willem-Alexander, Maurits en Pieter-Christiaan

De koninklijke familie in de tuin van Paleis Soestdijk  Staand:  mr. Pieter van …

De koninklijke familie in de tuin van Paleis Soestdijk Staand: mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Carel Hugo, Prinses Margarita, Prins Bernhard, Prins Claus, Jorge Guillermo Midden: Prins Pieter-Christiaan, prins Maurits, prinses Margriet, prins Bernhard jr., prinses Irene, prinses Maria Carolina, koningin Juliana , prins Constantijn, prinses Beatrix, prinses Christina met Bernardo Guillermo Vooraan: de prinsen Johan Friso, Willem-Alexander, Carlos en JaimePrinses Beatrix, prins Claus en hun kinderen in de tuin van kasteel Drakensteyn,…

Op 17 februari 2012 raakte prins Friso bedolven onder een sneeuwlawine. Zijn vriend Florian Moosbrugger wist zichzelf onder de sneeuw vandaan te krijgen omdat hij een lawineairbag droeg. Doordat Friso een lawinepieper bij zich had konden de reddingwerkers ongeveer bepalen waar hij was. Prins Friso heeft 25 minuten onder de sneeuw gelegen en dus 25 minuten geen zuurstof binnen gekregen. Hij werd daar 50 minuten gereanimeerd, daarna werd hij met een helikopter overgevlogen naar Landeskrankenhaus in Insbruck.
Koningin Beatrix en de prinsen Claus, Willem-Alexander, Johan Friso en Constanti…
Hij werd gedurende de eerste dagen na het ongeval bij een lage temperatuur in een coma gehouden. De artsen hoopten hiermee de schade aan de hersenen te kunnen beperken. Ondanks deze poging bleek later uit MRI-onderzoek dat Johan Friso ernstig hersenletsel had overgehouden aan het zuurstofgebrek. Hij bevond zich in comateuze toestand. Het was zeer onzeker of hij ooit weer bij bewustzijn zou komen.
Koningin Beatrix en prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en…
Op 1 maart werd Friso overgebracht naar het Wellington Hospital in zijn woonplaats Londen.Vier maanden later werd zijn toestand door zijn broer Willem-Alexander omschreven als "onveranderd".
Koningin Beatrix en prins Claus met hun 3 zonen prins Willem-Alexander, prins Jo…
Op 19 november 2012 maakte de RVD bekend dat de prins "sinds kort" (...) "af en toe tekenen" vertoonde "van zeer gering bewustzijn". De overheidsdienst meldde verder dat de gezondheidstoestand onzeker was en dat het medisch team nog steeds "zeer bezorgd" was.
Prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn
In de zomer van 2013 werd de prins naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag gebracht, aangezien verdere behandeling in het ziekenhuis geen meerwaarde meer zou hebben. Friso verkeerde volgens de RVD tot zijn overlijden in een toestand van minimaal bewustzijn.
Prins Johan Friso
Op 12 augustus 2013 liet de RVD weten dat de prins in Paleis Huis ten Bosch was overleden aan complicaties die waren opgetreden ten gevolge van het hersenletsel veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval in Lech. Op het moment van overlijden was zijn moeder prinses Beatrix thuis in Paleis Huis ten Bosch en waren zijn broer koning Willem-Alexander en prinses Máxima op vakantie in Griekenland.
Prinses Beatrix, prins Claus en Prins Willem-Alexander met prins Johan Friso in …

Nog een aantal mooie foto's van prins Friso:


Prins Friso gedoopt op 28 december 1968:
Prinses Beatrix, prins Claus en Prins Willem-Alexander met prins Johan Friso op …

De hondenfamilie:
Prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn met hond

Met z'n drieën op de tandem:
Prins Willem-Alexander met prins Johan Friso en prins Constantijn op de tandem

In de tuinen van Drakensteyn:
Prinses Beatrix, prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en prins Constantijn …

Deze foto dateert rond eind november 1969:
Prinses Beatrix en prins Claus met hun 3 zonen, Prins Willem-Alexander, prins Jo…

'Vissen' in 1975:
Prinses Beatrix, prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en pr…

Op de brug in 1975:
Prinses Beatrix, prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en pr…

Huis ten Bosch in 1988:
Koningin Beatrix en prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en…

Ook deze foto komt uit 1988:
Koningin Beatrix en prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en…

Het oude Loo in 1989, op de binnenplaats:
Koningin Beatrix en prins Claus met hun 3 zonen prins Willem-Alexander, prins Jo…

Het oude Loo in 1989, op de brug:
Koningin Beatrix en prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en…

In 1992 kunnen we weer even spieken bij Huis ten Bosch:
Koningin Beatrix en prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en…

Als laatste nog een schattige foto van het prinsje op 2-jarige leeftijd:
Koningin Beatrix en prins Claus met prins Willem-Alexander, prins Johan Friso en…

Volgende week komt er nog een uitgebreide log over: 'papa Friso'
Foto's a.u.b. niet overnemen!
 © rvd koninklijkhuis

9 opmerkingen:

 1. Hoi Jacobien,
  Wat heb je een prachtige blog gemaakt over prins Friso. Er is alleen iets mis gegaan bij de laatste foto, geloof ik.
  Hele mooie foto's uit de jeugd van het prinsje. Hij was een lieve baby en peuter. Ik denk toch echt dat het onverwachts gebeurd is. Een groot verlies voor de koninklijke familie in elk geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een hele mooie uitgebreide log. Alleen de laatste foto is niet goed.
  Ik leef mee met Mabel en haar kinderen. Het zal een groot verlies voor hen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt er echt een hele mooie log van gemaakt! En nog bedankt voor je reactie op mijn blog, ik hoop inderdaad ook dat God de lege plek op zal vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een hele mooi toepasselijke log heb je hier gemaakt.
  Nogmaals sterkte voor de gehele koninklijke familie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie foto's en mooi, respectvol geschreven. Ik vond alleen de zin "Huis ten Bosch in 1988, toen nog bij bewustzijn:" er niet mooi tussen passen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het zinnetje aangepast! Dankjewel voor je compliment!

   Verwijderen