zaterdag 19 oktober 2013

Anja: Constantijn en Laurentien 12,5 jaar getrouwd!

Prins Constantijn en Prinses Laurentien gaven elkaar het jawoord alweer 12 ½ jaar geleden op 17 (burgerlijk) en 19 mei (kerkelijk) 2001

17 en 19 november 2013 vieren zij dit, Hoe is nog niet bekend, maar met hun 3 kinderen sowieso.

Een terugblik van prins Constantijn en prinses Laurentien richting hun huwelijk...

Prins Constantijn: geboren op 11 oktober 1969 te Utrecht als jongste zoon van Prinses Beatrix en prins Claus (1926-2002). Hij heeft 2 oudere broers Willem Alexander (1967) en Johan Friso (1968-2013).

Gedoopt in de Utrechtse Domkerk, samen met zijn neefje Bernhard, zoon van de zuster van zijn moeder, prinses Margriet en de heer Pieter van Vollenhoven. Zijn peetgetuigen zijn: prins Aschwin van Lippe-Biesterfeld Claus (1914-1988), de broer van zijn grootvader prins Bernhard, koning Constantijn van Griekenland Claus (1940), prof. Max Kohnstamm (1914-2010 en Corinne de Beaufort-Sickinghe.

Hij brengt het grootste gedeelte van zijn jeugd door op kasteel Drakensteyn. De zomervakanties vieren ze in Porto Ercole in Italië en in de winter zijn ze te vinden in het Oostenrijkse Lech. En na 1980 gaan ze vakantie vieren in Tavernelle.

Na de troonsafstand van zijn grootmoeder Koningin Juliana en de inhuldiging van zijn moeder Koningin Beatrix op 30 april 1980 verhuist het Koninklijk gezin een jaar later naar Paluis Huis ten Bosch in Den Haag.

1979: Hij volgde zijn kleuter- en Lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse school in Baarn Start 1974 Hierna ging hij naar het 1e Christelijke Vrijzinnig Lyceum te den Haag, waar hij in 1987 het VWO examen behaalde. Aansluitend volgde de prins een jaar lang talencursussen in Frankrijk en Italië. De Prins studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde zijn meesterstitel in1995 in de richting burgerlijk recht. Hij studeert op 31 januari 1995 af. De titel van zijn afstudeerscriptie luidt: "De versnelde procedure uit de Vreemdelingenwet".

In 2000 volgde hij een MBA studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk. De Prins leerde daar Laurentien Brinkhorst kennen.

Prinses Laurentien: Petra Laurentien Brinkhorst is geboren te Leiden op 25 mei 1966 als dochter van Laurens Jan Brinkhorst en Jantien Heringa. En ze heeft een oudere broer Laurens. Haar roepnaam bij geboorte was Petra. 

Zij veranderde die op latere leeftijd in Laurentien. Laurens Jan Brinkhorst, haar vader, is minister van Economische Zaken in het kabinet-Balkenende II. 

Haar middelbare school doorliep ze deels in Den Haag en later in Tokio (Japan) waar haar vader werkzaam was. Na de middelbare school studeerde zij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waar zij in 1986 haar propedeuse behaalde. Hierna studeerde ze politieke wetenschappen in Londen (Bachelor of Arts in 1989) en journalistiek aan de Universiteit van Californië - Berkeley (Master of Journalisme in 1991). De titel van haar masterthesis is "Street prostitution in San Francisco".
    
In 1991 begon ze met werken, Eerst een klein jaar bij CNN in Atlanta en in mei 1992 vertrok ze naar Brussel, waar ze achtereenvolgens bij het Belmont European Policy Centre en bij sigarettenfabrikant Philip Morris werkte. In 1997 werd ze plaatsvervangend directeur van een PR-bureau en in 2000 werd ze lid van de directie van de Brusselse vestiging van Adamson BSMG Worldwide. Van juli 2001 tot mei 2003 werkte Laurentien bij de Londense vestiging van hetzelfde adviesbureau. Sinds mei 2003 werkt ze als onafhankelijk communicatieadviseur in Brussel. Als lid van het Koninklijk Huis voert prinses Laurentien af en toe representatieve werkzaamheden uit. Daarnaast is zij bij speciale gebeurtenissen, zoals Koninginnedag en Prinsjesdag als lid van het Koninklijk Huis aanwezig. Ook zet ze zich in voor projecten ter bestrijding van laaggeletterdheid in Nederland.

Op 16 december 2000 werd de verloving bekend gemaakt van Prins Constantijn met Laurentien Brinkhorst en maakte het paar bekend dat zij wensten te trouwen. 

 Het huwelijk vond plaats op 17 mei 2001 in de Oude Raadzaal aan de Javastraat te Den Haag en werd voltrokken door de Burgemeester van die stad, drs. W.J. Deetman. 

Twee dagen later werd het ingezegend door Drs. Carel ter Linden in de Grote of Sint Jacobskerk.

Na hun trouwen verhuisde het echtpaar naar Londen (Engeland). Daar werkte prins Constantijn tot eind 2002 voor consultans Booz Allen Hamilton. Thans werkt hij voor RAND in Brussel waar zij ook wonen. Sinds 2001 zet de Prinses zich in voor de bevordering van alfabetisering (zij had in Brussel al als vrijwilligster lesgegeven aan analfabeten). Zij concentreert zich op projecten die gericht zijn op het bestrijden van laaggeletterdheid onder volwassenen. Daarnaast richt zij zich ook op initiatieven rondom leesbevordering onder kinderen en jongeren. 

Onder het pseudoniem 'Laurentien van Oranje' schreef ze in 2009 haar eerste kinderboek Mr. Finney en de wereld op zijn kop. De illustraties werden verzorgd door Sieb Posthuma.

Prinses Laurentien en Prins Constantijn hebben drie kinderen. Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir, en op 3 juni 2006 de tweede dochter Leonore.

Doop van de kleine Eloise op Zondag 15 december 2002 in de kapel van paleis Het Loo van Apeldoorn door dominee Carel ter Linden. Peetgetuigen zijn: Prins Friso, prins Haakon van Noorwegen, prinses Carolina van Bourbon Parma en  Sophie van de Wouw. Aanvankelijk was de doop gepland voor eind oktober, maar door het overlijden van haar grootvader Prins Claus op 6 oktober 2002 is deze dus verzet.

De bloemen met een lint van Koningin Beatrix, prins Willem Alexander, prinses Maxima, prins Friso, prins Constantijn, prinses Laurentien en gravin Eloise.

Er wordt op 21 maart 2004 een zoon geboren, een dag nadat zijn grootmoeder prinses Juliana overleed. Claus Casimir wordt in het Bronovo ziekenhuis te Den Haag geboren net als zijn oudere en jongere zusjes. Op 10 oktober 2004 wordt Claus-Casimir in de kapel van Paleis Het Loo te Apeldoorn gedoopt. Zijn peetouders zijn koning Willem-Alexander, prins Maurits, Ed Spanjaard en gravin Tatjana Razumovsky von Wigstein.

En de 2e dochter en het 3e kind wordt op 3 juni 2006 geboren. Op 8 oktober 2006 werd Leonore gedoopt in de kapel van Paleis Het Loo. De peetouders waren: Prinses Máxima, Juliana Guillermo, Marius Brinkhorst (broer van Prinses Laurentien) en Jean-Charles graaf Ullens de Schooten Whettnall, kleinzoon van prins Karel van Zweden

Naast de activiteiten als lid van het Koninklijk Huis, heeft Prinses Laurentien eigen werkzaamheden als zelfstandig communicatieadviseur. Sinds juni 2008 is de Prinses werkzaam als fellow bij de European Climate Foundation en in 2009 richtte de Prinses de Missing Chapter Foundation op. Ook werkt zij aan een kinderboekenreeks, Mr Finney, die door duurzaamheid en klimaatverandering is geïnspireerd. Het eerste boek is in oktober 2009 verschenen,  het tweede in februari 2011.

Prinses Laurentien werkt verder veel samen met het WWF (Worldwide Fund for Nature) onder andere aan het initiatief 'Rewilding Europe'. Per 1 november 2012 is Prinses Laurentien benoemd tot president van Fauna & Flora International, een internationale natuurbeschermingsorganisatie die zich met name richt op de wereldwijde bescherming van bedreigde diersoorten en ecosystemen. De Prinses was al sinds 2003 actief bij FFI, eerst als lid van het Executive Committee en tot voor kort vervulde zij de functie van vice-president.

Prinses Laurentien heeft speciale aandacht voor de bevordering van alfabetisering. Sinds 2001 zet de Prinses zich hiervoor in. In mei 2004 werd op haar initiatief de Stichting Lezen en Schrijven opgericht waarvan de Prinses bestuursvoorzitter is. Prinses Laurentien is op 24 maart 2009 benoemd als Speciaal Gezant Geletterdheid voor UNESCO, waarmee ze zich ook wereldwijd zal inzetten voor de problematiek van laaggeletterdheid. Sinds 1 februari 2011 is de Prinses voorzitter van de High Level Group on Literacy van de Europese Commissie. 

(Het is alweer een tijdje geleden dat er een logje van Anja verscheen. Dit komt niet omdat Anja niet creatief geweest is, integendeel... Maar omdat ik een beetje achterloop!)

© ontworpen door Anja! Dankjewel, Anja

2 opmerkingen:

  1. Leuk zo'n terugblik! En je bent er op tijd bij.. Ze zijn 17 en 18 november 12,5 jaar getrouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige log heeft Anja weer gemaakt. Ik vind vooral de foto's van Eloise, Claus-Casimir en Leonore als baby erg schattig.

    BeantwoordenVerwijderen