dinsdag 5 november 2013

~Herdenkingsdienst prins Friso~

Op zaterdag 2 november is herdacht dat prins Friso op 12 augustus gestorven is. Friso is op vrijdag 16 augustus begraven. Hierbij was bijna de hele koninklijke familie aanwezig met uitzondering van: Bernard en Annette i.v.m. de ziekte van prins Bernard, prinses Annemarie i.v.m. de geboorte van haar tweede dochter, en Nicolas, waarom is niet bekend.

Alle andere aanwezigen zijn: Paulette Schroder, Emily Bremers (ex-vriendin van Willem-Alexander) met haar man Rhoderick van der Wijck, prins Haakon (Mette-Marit is afwezig vanwege nekklachten), Martha-Louise en Ari Behn, Wittekind Adolf Hendrik George-Willem vorst van Waldeck en Pyrmont met zijn vrouw, Bono (U2) en zijn vrouw Ali Hewson, Viktor en Ralf, de vriend van Friso: Florian Moosbrugger, prins El Hassan bin Talal en zijn vrouw prinses Sarvath El Hassan van Jordanië, Nomalizo Leah Shenxane en haar man aartsbisschop Desmond Tutu, Kofi Annan en zijn vrouw Nane Lagergren, Gro Harlem Brundtland met zijn vrouw, prins Salman bin Hamad al Khalifa van Bahrein, de moeder en zus van Mabel, Annabellen von Oeyenhausen-Sierstorpff en haar man Marcus, premier Mark Rutte, Huub Oosterhuis met zijn dochter Trijntje Oosterhuis, Lotte Crombag, Sophie van Recke, Maaike, deze gasten zijn bekend maar in totaal waren er circa 900 gasten!

De woorden van Willem-Alexander: "De eerste herfststorm is uitgeraasd, de bossen rond Lage Vuursche waar Friso is begraven liggen er weer vredig bij. Zo ook is bij mij de eerste storm van woede en onmacht langzaam aan het overtrekken. De wond begint de eerste tekenen van genezing te vertonen, al kan ik niet overzien hoe het litteken met mij zal vergroeien"

Alle sprekers op een rijtje:
Constantijn
 Willem-Alexander
Desmond Tutu (gebed)
Huub Oosterhuis (woorden voor Mabel en haar dochters)
Victor Halberstadt

Verder waren ook nog vrienden/collega's van Friso, prinses Mabel zelf, Lotte Crombag (dit is de dochter van de zus van Mabel) en Sophie van Recke, dit is een nicht van Friso (via Claus).

Voor mij zijn de foto's van de familie op de brug heel bijzonder, emotioneel zelfs. Volgend jaar zou het 10 jaar geleden zijn dat ze hier samen liepen, Mabel in een jurk waarvan de strik ook op de jurk van deze dag zat. Een vreemd idee dat Friso dat niet meer beleefd. Toen beloofden ze elkaar trouw tot aan het einde van hun leven, nu is het einde gekomen. Mabel blijft achter met haar familie, schoonfamilie en haar 2 groot geworden dochters.

Ik wens de familie ook na deze herdenking heel veel sterkte toe in hun verdere leven! Ook de gravinnetjes, zij moeten nu ook zonder hun vader verder. Er zijn wel weer mooie beelden van Friso vrijgegeven. Deze hoop ik z.s.m. te plaatsen dus hou royaltykids in de gaten! Tijdens de dienst zat Luana tussen haar oma Beatrix en haar moeder Mabel, Zaria zat tussen haar oma van moeders kant en haar moeder in! Daarnaast zaten de zus van Mabel met haar man en dochter die ook nog gesproken heeft.

2 opmerkingen: