donderdag 19 december 2013

Prinses Estelle in de spotlights e.a.

Prinses Estelle kwam de laatste tijd veel in het nieuws. Er verscheen een filmpje met een kerstgroet van haar en haar ouders, Estelle en haar moeder vierden Luciafeest mee (13 december) en Victoria en Estelle halen een klein kerstboompje op (17 december). Geniet mee met de schattige screenshots van Estelle. Screenshots zijn gemaakt uit de filmpjes die allemaal op de officiële Zweedse site te vinden zijn. Verder nog het overige nieuws uit Denemarken, Monaco en Luxemburg.
 Wij als echte fans van Estelle zijn natuurlijk heel erg blij met de nieuwe beelden die we van haar te zien kregen. Dankzij het filmpje is deze log zeer uitgebreid gevuld met foto's van Estelle. Ik hoop dat jullie ervan genieten, maar denk dat, dat wel lukt. Het is een eigenwijze, maar vrolijke peuter geworden.
 We kregen de indruk dat het prinsesje heel veel af weet van koekjes bakken. Zo vraagt ze om: 'Deeg! Heel veel deeg.' Maar helaas, ze moet het doen met het deeg dat voor haar klaar ligt. Haar ouders nemen uitgebreid de tijd om te vertellen hoe het moet. Maar dat is niet naar de zin van Estelle, ze weet zelf wel hoe ze koekjes moet bakken.
 Zo weet ze zeker dat je moet rollen en daarna op het deeg moet slaan, wat ze ook met veel enthousiasme doet. Het lijkt een heel gewoon gezinnetje, maar haar moeder wordt de koningin van Zweden. Al heeft de kleine Estelle er nog geen besef van, maar later is ook zij aan de beurt.
 In plaats van koekjes te bakken gaat een groot gedeelte van het deeg het mondje van Estelle in. Ze moet natuurlijk even proeven of het wel 'goed' deeg is. Ze laat ook duidelijk merken als iets niet naar de zin is. Nee, een woordje dat elke peuter veel gebruikt.
 Eerst zit ze bij mama op schoot, maar even later verhuist ze naar papa. Waarom is mij niet duidelijk want ik kan, helaas, geen Zweeds verstaan. Het is een echte snoeperd, regelmatig zit haar mondje vol met deeg en is ze vrolijk aan het kauwen. Vandaar dat ze roept om veel deeg...
 Het worden echte 'pepparkakor', oftewel kerstkoekjes. Maar voor de vormpjes erin mogen moet er flink gerold worden, wat een heel spannend werkje is voor Estelle. Samen met papa doet ze hard haar best en het resultaat ziet er ook prima uit. Ik zou ze wel willen proeven ;-)
Als ik zeg: 'het zonnetje van Zweden' dan denk ik dat ik het precies goed zeg. Ze weet de harten van iedereen te veroveren door een hele schattige lach. Ja, zeg dan zelf, wordt je daar ook niet vrolijk van?
 Zelfs papa en mama hebben veel schik om hun kleine meid. Ze is flink eigenwijs wat een grote lach van haar moeder oplevert. Haar vader weet eigenlijk niet meer wat hij moet zeggen, zoveel wijsheid..
Victoria laat zien dat ze een hart voor bakken heeft. Leuk dat we het gezinnetje zo bezig zagen. Kate Gabor heeft een leuke baan als hoffotograaf. Ook van haar hand verschenen nog een viertal foto's die in het klein onder de collages te bekijken zijn.
 Viktoria wil een koekje maken en laat Estelle een bakvormpje kiezen, maar dat wordt moeilijk. Zal mama een varken maken? Maar Estelle zegt duidelijk: 'Nee!'. Papa vraagt aan Estelle om voor te doen hoe een varken doet. Estelle voldoet maar al te graag aan dit verzoek.
 Maar mama Victoria weet nog steeds niet wat het moet worden. Na een konijn en een kat, probeert ze het met een dikke kerstman. Blijkbaar vindt Estelle deze het allerleukst. Er verschijnt een grote lach en ze pakt hem uit mama's hand.
 Want mama moet er natuurlijk wel een kusje opgeven. Dan zal het koekje nu vast extra lekker zijn, Estelle. Maar Estelle houdt het vormpje te scheef naar haar zin voor het gezicht van mama, dus moet mama het kusje nog een keertje overdoen.
 Papa Daniel zit stil van deze momentjes te genieten, maar hoopt dat hij geen kusje hoeft te geven. Nu kan mama eindelijk aan de slag met het bakvormpje en haalt ze er een aantal koekjes uit. Nu nog in de oven en smullen maar...
Na deze gebeurtenis heeft Estelle geen zin meer en wil ze van de schoot van papa af. Waarin wij weer het eigenwijze karakter van Estelle kunnen zien. Ook zagen we de koekjes nog even op de bakplaat liggen, ik krijg er trek van.
 Estelle opent de deur, en wil weg lopen, maar eerst kijkt ze nog even achterom. Het lijkt wel alsof ze even aarzelt maar dan loopt ze in één keer door naar de keuken. Ze gaat natuurlijk even kijken hoever de koekjes al zijn...
Informatie over het Luciafeest: Lucia van Syracuse (volgens traditie 283-304) is een christelijke martelares, die vereerd wordt als heilige door katholieke en orthodoxe christenen. Ze is de patroonheilige van de blinden. Ze is de enige katholieke heilige die ook vereerd wordt door de lutheranen in Scandinavië.
 Het Luciafeest (Zweeds: Lucia, Luciadagen) is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december, de naamdag van Sint Lucia, wordt gevierd. De traditie is ontstaan in de middeleeuwen en heeft zich in de 20e eeuw van Västergötland naar de rest van Zweden en naburige landen verspreid.
 In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode. De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen. In vroegere tijden kwam de dertiende december overeen met de midwinternacht. Door kalenderwijzigingen in de loop van de eeuwen is het moment van de kortste dag op de kalender verschoven, hoewel het feest op 13 december bleef staan.
 De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.
 Estelle geniet op de pony Frossa van de kerstliedjes die in de stal gezongen worden. Er werd een soort interview gehouden, waar ik natuurlijk niets van snapte, waaronder Estelle zo af en toe van zich liet horen. Waarop haar moeder even lief naar haar keek of iets tegen haar zij.
 Door haar houding kwam het meisje weer in een bijzonder daglicht. Deze keer zagen we vooral een peuter die het leuk vind om haar eigen zegje te doen, maar als er terug gepraat wordt, toch een beetje verlegen is.
 Estelle heeft dezelfde mooie bruine ogen als haar moeder. Die bruine ogen straalden helemaal, vooral toen haar moeder tegen haar begon te praten.
 Haar moeder en een andere vrouw, de begeleidster van de pony, houden Estelle stevig vast, om te voorkomen dat ze van de pony zou vallen. Estelle heeft van dit momentje genoten en ik niet minder.
Kroonprinses Victoria en prinses Estelle van Zweden hebben vandaag een kerstboom uitgekozen. Sinds het eind van de jaren '60 is het gebruikelijk dat studenten van de boswachtersopleiding aan de Zweedse Landbouwuniversiteit kerstbomen aanbieden op het koninklijk paleis.
De nordmann-spar wordt daarom in Zweden ook wel koningsspar genoemd. Victoria en Estelle nemen de spar mee naar het Hagapaleis, waar ze wonen.
In Luxemburg is de kleine Maria-Stella van Habsburg Lotharingen op 14 december gedoopt. Op de officiële website van de Luxemburgse royals werd een foto geplaatst met de koninklijke familie (die bijna compleet aanwezig was). Maria Stella is geboren op 11 november en is het eerste kindje van Imre en Kathleen van Oostenrijk. De doop vond plaats in de kerk van Fischbach in het Groothertogdom Luxemburg. Tijdens deze doop was ook nog een andere baby aanwezig. Dit was Constantin van Limburg Stirum. Hij is geboren op 25 oktober en de tweede zoon van Rodolphe en Marie-Christine. Zijn broertje heet Leopold.
V.l.n.r. 1e rij: Prins Jean jr., groothertog Jean, groothertogin Maria-Teresa, groothertog Henri, aartshertogin Maria-Stella in de armen van haar moeder aartshertogin Kathleen, aartshertog Imre, aartshertogin Marie-Astrid, graaf Leopold van Limburg Stirum, aartshertog Christian, aartshertogin Yolande
V.l.n.r. 2e rij: Prins Sebastien, prins Paul-Louis, erfgroothertogin Stephanie, erfgroothertog Guillaume, aartshertogin Gabriella, aartshertog Alexander, graaf Constantin van Limburg Stirum in de armen van zijn moeder aartshertogin Marie-Christine, graaf Rodolphe van Limburg Stirum, aartshertog Christoph, aartshertogin Adelaide.
Zoals in het onderstaande persbericht is te lezen hebben Charlotte en Gad er op 17 december een zoontje bij gekregen (Gad heeft al een dochter, Noé). Het zoontje luistert naar de naam Raphaèl. Raphaèl is het tweede kleinkind van Carolina dat geboren is in 2013.
Frederik en Mary namen hun 4 kinderen mee naar een kerstconcert op zondag 15 december. Mary is beschermvrouwe van de 'Royal Danish Academy of Music Children's Choir'. Tijdens het concert zijn zowel Deense als buitenlandse kerstliederen gezongen. Het koor staat onder leiding van dirigent Bente-Colding-Jorgensen. Het koor is opgericht in 1978. Mary is beschermvrouwe sinds 2005. Het kerstconcert is uitgevoerd in de Jesaja kerk. Naast het kerstconcert vond ook de traditionele lucia optoch plaats, dit is van oorsprong een Zweedse traditie (zoals al eerder te lezen is). Prinses Josephine draag hetzelfde rode jasje als Estelle droeg tijdens het halen van de kerstboom, eerder in deze log.
Joachim en Marie bezochten op 15 december de kerststad Barrels. Een ontmoeting met de kerstman stond op het programma. Vooral Athena vond het maar niets, maar ook Henrik staat er met een gespannen gezichtje bij.
Op 17 november is er een portret vrijgegeven aan de hand van Thomas Kluge. Hij tekende de koninklijke familie, waarin de lijn van troonopvolging kijkt en de anderen een ander doel hebben.
Deze gelegenheid grijp ik aan om in te zoomen op de 8 kleinkinderen van Margrethe en Henrik, waarin inmiddels grote leeftijdsverschillen zijn. Van bijna 2 jaar, de tijd gaat hard, tot echte pubers!
© tekst, informatie en screenshot van royaltykids

4 opmerkingen:

  1. Hoi Jacobien,
    Allemensen wat heb je een geweldige log gemaakt, wat staat er veel in!! Ik wist helemaal niet dat die baby was geboren in Oostenrijk (of eigenlijk van allebei wist ik niets.) Leuk he, al die foto's van Estelle, geweldig lief meisje!!! Ook super om de Deentjes weer te zien! Groetjes van Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een super mooie en uitgebreide log!

    BeantwoordenVerwijderen