dinsdag 25 februari 2014

Hoera, 12,5 jaar getrouwd


Kroonprins Haakon van Noorwegen en Kroonprinses Mette Marit van Noorwegen zijn op 25 februari 2014 12 ½ getrouwd. Een mooie gelegenheid om de jonge jaren van zowel de kroonprins als van de kroonprinses te bekijken.
Haakon Magnus is geboren te Oslo op 20 juli 1973 als enige zoon van Koning Harald V en Koningin Sonja. Hij heeft dan al een oudere zus genaamd Martha Louise en zij is geboren op 22 september 1971. Hij wordt gedoopt op 20 september 1973. Peetouders: Koning Olav V van Noorwegen, prinses Astrid van Noorwegen, prins Carl van Zweden, Koning Carl XVI Gustaf van Zweden, koningin Margarethe II van Denemarken en prinses Anne van Engeland.
Huwelijk van zijn ouders
Hoewel de wet in 1990 werd veranderd, waarin stond dat de 'eerstgeborene' altijd troonopvolger zou zijn, bleef hij Kroonprins, in plaats van dat zijn oudere zus Märtha Louise Kroonprinses werd.
Na zijn middelbareschooltijd diende Haakon enkele jaren in de Noorse Marine. Na zijn diensttijd studeerde hij politicologie aan de Universiteit van Californië in Berkeley. Hij vervolgde zijn studies aan de universiteit van Oslo en de London School of Economics. Na deze academische studies, doorliep hij het diplomatenklasje van het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Mette-Marit Tjessem Høiby is geboren in Kristiansand op 19 augustus 1973 als dochter van Sven Olaf Bjarte Høiby (1936-2007) en Marit Tjessem.
Na het starten van Oddernes hoger secundair onderwijs in Kristiansand, Mette-Marit bracht zes maanden door bij de Wangaratta High Schoolin North East Victoria in Australië, als uitwisselingsstudent met de uitwisselingsorganisatie Youth For Understanding . In deze periode verloofde ze zich met kroonprins Haakon . Ze kende elkaar al vanaf de Middelbare school.
Als Mette-Marit Tjessem Hoiby kroonprins Haakon Magnus ontmoette had ze al een zoon had uit een vorige relatie - Marius Borg Hoiby. Mette-Marit en Haakon deelde eerst een appartement in Oslo en vestigde zich daarna, in 2003, op het landgoed "Skaugum" buiten de stad dat deel uitmaakt van de Koninklijke familie.
Later doorliep zij Kristiansand katedralskole, waar ze slaagde voor haar eindexamen in 1994. Na een korte pauze van haar studie, volgde zij onderwijs op de Bjørknes Private School en hierna volgde zij onderwijs op het bij Agder University College , waar zij deelnam aan het examen Philosophicum (de voorlopige universitair onderzoek). 
Marius Borg Høiby geboren op 13 januari 1997, als zoon van Mette Marit Tjessem Hoiby en Morton Borg en wordt op 8 april 1997 gedoopt. Zijn peetouders zijn: Espen Høiby, Per Høiby, Kristin Høiby Bjørnøy, Veronica Sønsteby Aamot, Tom Viken en Anders Borg. Hij heeft geen Koninklijke titels, maar als stiefzoon van Kroonprins Haakon en halfbroer van Prinses Ingrid Alexandra en Prins Sverre Magnus, neemt hij een bijzondere plaats in, in de Noorse Koninklijke familie. 
1 december 2000 verlooft kroonprins Haakon zich met Mette Marit Tjessem Hoiby. Koning Harald en koningin Sonja lieten geen gelegenheid onbenut om hun zoons keuze te ondersteunen. Rond Kerst verschenen foto's van de Koninklijke familie, inclusief Marius. De koningin speelde met hem, de koning nam hem op schoot.
Koningin Sonja zei onlangs veel van zichzelf in de zelfstandige en eigengereide Mette-Marit te herkennen. Zij gaf haar aanstaande schoondochter een stoomcursus koninklijk gedrag en bracht haar de fijne kneepjes van de hofetiquette bij. Sonja is vastbesloten dat Mette-Marit niet door moet maken wat haar in 1968 na haar huwelijk met Harald overkwam. Ze trof er een kille vrouwonvriendelijke hofcultuur aan, waarin ze zelf haar weg maar moest zien te vinden. 
 Persconferentie na de verloving: In een emotionele persconferentie bood Mette-Marit het Noorse volk excuses aan voor haar ruige levensstijl. "Ik heb een losbandig leven geleid en heb een hoge prijs betaald voor deze ervaringen", liet ze weten. "Ik kan de tijd helaas niet terugdraaien en alles ongedaan maken, maar ik ben er sterker door geworden en zal mijn uiterste best doen in mijn toekomstige rol als kroonprinses."
Mette-Marit greep de persconferentie aan om schoon schip te maken. Zij bekende drugs gebruikt te hebben. Ze slikte pillen tijdens bezoeken aan houseparty's in Oslo in de jaren negentig. „Ik wil afstand nemen van alles wat met drugs te maken heeft.” Haar gedrag die jaren „ging ver over de schreef.”
Het ruige verleden deed de 28-jarige af als jeugdige opstandigheid, die veel sterker was dan andere jeugdzonden. „Ik bevond mij in een omgeving waarin mijn rebellie tot volle bloei kwam en we ons te buiten gingen aan extremiteiten.” Ze gebruikte in dit verband het Noorse woord ”utsvevende”, dat „erg wild” in seksuele zin betekent.
Zij vocht tegen haar tranen. Hij streek haar teder over de wang. Zij is Mette-Marit Tjessem Hoiby en hij is kroonprins Haakon van Noorwegen. Tegenover de internationale pers betuigde Mette-Marit gisteren spijt over haar ruige verleden. Ze deed dat aan de vooravond (24 augustus 2001) van haar huwelijk zaterdag met de Noorse troonopvolger. 
25 augustus 2001 trouwen zij in de Kathedraal van Stockholm 

Op 21 januari 2004 kondigt dochter Ingrid Alexandra zich aan.
Op 3 december 2005 werd een zoon genaamd Sverre Magnus, geboren. 

2x heeft kroonprins Haakon als regent opgetreden. De 1e keer was van eind 2003 tot halverwege 2004, ter vervanging van zijn vader die werd behandeld voor blaaskanker. De 2e keer was van begin april 2005 tot juni 2005 nadat zijn vader aan zijn hart was geopereerd.

© geschreven door Anja, screenshots van royaltykids

2 opmerkingen: