vrijdag 21 maart 2014

Claus-Casimir 10 jaar!

Claus-Casimir Bernhard Marius Max graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg wordt in het Haagse Bronovo ziekenhuis geboren op 21 maart 2004, om 0.37 uur en nog geen etmaal na het overlijden van prinses Juliana. Bij de geboorte woog hij 3970 gram en was 52 centimeter lang. De kleine Claus Casimir is het 2e kind van prins Constantijn en prinses Laurentien, na Eloise, die geboren is in 2002. Zijn jongere zusje heet Leonore. Hij is het derde kleinkind en de enige kleinzoon van prinses Beatrix en zesde in de lijn van de troonopvolging. Zijn officiële aanspreektitel is "Hooggeboren Heer", maar in de praktijk zal iedereen volstaan met de voornaam. In tegenstelling tot zijn ouders is hij geen prins, maar kreeg hij de titel van graaf. Dit is bij het huwelijk van zijn ouders besloten om het aantal prinsen en prinsessen beperkt te houden.

Het gezin woont sinds eind april 2004 in Brussel.

Prins Constantijn sprak met “gemengde gevoelens”, toen hij op 23 maart aangifte deed om 16.15 uur in het oude stadhuis van Den Haag. “Ik kan er zelf niet goed de vinger op leggen, maar de vreugde overheerst wel.” “Een echter roepnaam had het prinselijk paar nog niet. Hij heet nu Claus-Casimir. Als hij zich meer ontwikkelt als Claus, wordt het Claus en als hij zich ontwikkelt als Casimir, wordt het Casimir”,zei Constantijn. 

Zeven maanden verder zijn de ouders er nog niet. “We noemen hen thuis Clausimir”, aldus de Prins. “Dat is een van de namen”, beaamt prinses Laurentien, “Maar zijn zusje Eloise noemt hem ook Camir”. Dit vertellen zijn ouders bij zijn doop.
© foto met toestemming van ppe-agency
Claus verwijst naar zijn grootvader prins Claus Casimir verwijst naar drie Friese stadhouders Bernhard verwijst naar zijn overgrootvader prins Bernhard Marius verwijst naar de broer van prinses Laurentien Max verwijst naar Max Kohnstamm, peetoom van prins Constantijn
© Anja: 'mijn gescande kaart, die ik van het paar heb gekregen.'
Op 10 oktober 2004 werd Claus-Casimir in Paleis Het Loo te Apeldoorn gedoopt. Zijn peetouders zijn koning Willem-Alexander, prins Maurits, Ed Spanjaard en gravin Tatjana Razumovsky von Wigstein. Zij zijn vrienden van het paar 
© foto met toestemming van ppe-agency
De inleiding tot de doop werd gedaan door prinses Máxima. Dominee Carel ter Linden, emerituspredikant van de hervormde Kloosterkerkgemeente in Den Haag, ging voor in de dienst. De doopdienst werd gehouden onder verantwoordelijkheid van de Protestantse Gemeente Apeldoorn. De schriftlezingen werden verzorgd door prins Friso en door de broer van prinses Laurentien, Marius Brinkhorst.
© foto met toestemming van ppe-agency
Graaf Claus Casimir volgt lager onderwijs in België, waar ze met hun derde al naar school gaan. Het is niet bekend welke school hij zit.
© foto met toestemming van ppe-agency
Graaf claus Casimir legt samen met zijn opa Laurens Jan Brinckhorst de eerste steen voor de renovatie en uitbreiding van Panorama Mesdag. Februari 2011. Panorama Mesdag is een museum vernoemd naar de schilder Hendrik Willem Mesdag. Het startschot van de verbouwing werd vandaag gegeven omdat de schilder precies 180 jaar geleden geboren is. De werkzaamheden moeten in 2012 zijn afgerond.
© foto's van de RVD
Claus Casimir in 2009
© RVD
N.a.v. zijn 6e verjaardag in 2010, gescand kaartje van mijzelf.
© Anja
2012: Foto’s die de RVD heeft uitgegeven
© RVD, prins Constantijn
© RVD, prins Constantijn
Juni 2012 bij het huwelijk van Prinses Caroline en Albert Brenninkmeyer
© foto met toestemming van ppe-agency
© Dit logje is geschreven door Anja, bedankjes zijn van haar, foto's van de RVD en met toestemming van ppe-agency.

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuke en interessante log over de enige kleinzoon van prinses Beatrix. Ik had de babyfoto nog niet eerder gezien, wel andere uit de serie bij de doop van Amalia. Anja & Jacobien: mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke log! Wat gaat de tijd nog snel, ik weet nog zo dat ik een foto van zijn doop uitknipte van het gezinnetje, waarop Eloise het niet kon hebben dat Claus meer aandacht kreeg als zij op dat moment. Je hebt er veel werk van gemaakt! Ook mijn complimenten voor Anja!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heey Jacobien en Anja,

  Heel leuk logje over Claus-Casimir. Je hebt nog steeds een prachtige website die ik bijna elke dag bezoek.

  Groetjes Wills

  BeantwoordenVerwijderen