woensdag 30 april 2014

Pieter van Vollenhoven 75 jaar!

Hoera, vandaag op 30 april viert prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn 75e verjaardag. De meeste mensen zullen hem wel kennen, de man die humor in de familie brengt. Of als de man die Nederland wakker gemaakt heeft. Waarom zou er geen burger aan het hof mogen? Zelfs Beatrix, die het absoluut niet met de huwelijkskeuze van haar zusje, Margriet, eens was, is nu dikke vrienden met Pieter geworden. Hoe kan het ook anders met zo'n spontane man. Met zijn 75e verjaardag wordt het tijd om eens een vergrootglas op zijn levensloop te leggen.

Pieters jeugdjaren
De moeder van Pieter is geboren op 12 mei 1906 in Alkmaar.. Haar ouders gaven haar de namen Jacoba Gijsberta, kortweg Berta. Mevrouw J.G. van Vollenhoven-de Lange is gestorven 31 augustus 1983 in Apeldoorn. De vader van Pieter heet ook Pieter. Hij is geboren op 27 november 1897 in Rotterdam en gestorven op 28 oktober 1977 in Espe. Hij was een zeilfabrikant, maar daarnaast had hij een enorme passie voor vogels. Helaas voor Pieter sr. hadden zijn zoons hier geen belangstelling voor.
Meneer P. en mevrouw J.G. van Vollenhoven op oudere leeftijd
Pieter sr. en Berta trouwden op 23 januari 1933. Een jaar later, op 8 december 1934, werd hun eerste zoon geboren in Schiedam. Ze gaven hem de naam Willem-Jan. Willem-Jan is gestorven op 12 september 2006. Voordat Pieter jr. geboren werd heeft zijn moeder eerst nog een miskraam gehad. Toen Berta zwanger was van Pieter heeft het ziekenhuis besloten om de geboorte op te wekken. De ouders mochten binnen een bepaald tijdbestek kiezen op welke dag. Zij kozen voor 30 april. Pieter werd geboren op 30 april 1939.
Pieter van Vollenhoven 6 maanden oud
Ook voor Pieter brak de leeftijd aan dat zijn ouders hem naar de basisschool gebracht hebben. Deze tijd bracht hij door op de Rotterdamse Schoolvereniging. Elke ochtend om 7 uur kreeg hij pianoles van zijn moeder, wat hem nu nog veel plezier oplevert. Later ging Pieter 'echt' pianoles volgen.
Pieter in de leeftijd van 2 jaar op het strand van Noordwijk
Toen brak de tijd van het voorgezet onderwijs aan. Deze periode volgde Pieter op het Montessori Lyceum in Rotterdam. Volgens de leraren vroeg Pieter erg veel tijdens de lessen, maar ook Pieter had veel gevoel voor humor. Pieter had heel veel hobby's, die leuke en mindere leuk kanten hebben. Één van die minder leuke kanten is dat hij 2 jaar langer moest doen voor zijn middelbare schoolperiode. Maar Pieter zette door en behaalde toch zijn gymnasium B-diploma in 1959.
Pieter op 13-jarige leeftijd, op vakantie in Oostenrijk
Na zijn middelbare school periode ging ook Pieter studeren in Leiden. Zijn studie begon in september 1959. Pieter studeerde Nederlandse Rechten. In 1965 haalt hij zijn doctoraal examen en krijgt hij de titel professor, die wij nog steeds gebruiken.
Pieter van Vollenhoven op wat oudere leeftijd
De 'vreemde' verloving
Op 10 maart 1965 om 13:15 werd de verloving van prinses Margriet Francisca en de heer Pieter van Vollenhoven bekend gemaakt door koningin Juliana. Beatrix was niet aanwezig, omdat zij nog een bezoek aflegde. Beatrix was woedend over deze verloving. Zij zou het niet eens zijn met de keuze van Margriet omdat zij trouwt met iemand die niet van adellijke stand is. Gelukkig kon Juliana wel de keuze van haar 3e dochter waarderen.
© screenshot, Juliana begint met de aankondiging van de verloving
Beatrix was niet de enige tegenstander. Ook de moeder van Bernhard was fel tegen deze verloving. Het was zelfs zo erg dat ze op het huwelijk verstek zou laten gaan. En ook de ouders van Pieter waren tegen de verloving. Zij vonden het een schande dat hun zoon trouwde met een meisje boven zijn stand.
Pieter van Vollenhoven: 'Ja, u begrijpt, het is de gelukkigste dag in mijn leven. Margriet en ik hebben elkaar goed leren kennen in Leiden. Wij beiden waren erg verlangend naar deze dag van bekendmaken. Helaas was Pieter wel een pechvogel. Want vlak voor de verloving heeft hij zijn enkel gebroken. Hij zou hier nog jaren last van blijven houden (Koninginnedag 2012) omdat er te snel loopgips omgedaan is.

Het huwelijk
Op 19 december 1966 gaat het paar in ondertrouw. Dit doen zij in de gemeente Baarn. Er wordt besloten om met het huwelijk nog even te wachten totdat Beatrix en Claus getrouwd zijn. Op 10 januari 1967 breekt dan de grote dag aan. Het bruidspaar vertrekt vanaf paleis Huis ten Bosch. Zij treden voor het huwelijk bij de burgelijke stand in het gemeentehuis aan de Javastraat. Burgemeester Kolfschoten heeft de eer om het woord te doen.
Na hun eerste jawoord vertrekt het paar voor een kerkelijke inzegening in de Grote of Sint Jacobskerk. Prof. Berkhoff leidt deze dienst. Pieter kust zijn vrouw nadat ze elkaar de ringen omgedaan hebben. Terwijl het echtpaar de kerk verlaat zingen de gasten 'A tou la gloire'.
Het echtpaar ging wonen in de rechtervleugel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. In 1975 verhuisde het gezin naar Huis Het Loo dat Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven dichtbij Paleis Het Loo hebben laten bouwen.

Pieter en Margriet bouwen aan hun gezin
Toen Pieter en Margriet ruim een jaar getrouwd waren werd hun eerste zoon geboren. Ze geven hem de namen Maurits Willem Pieter Hendrik, geboren op 17 april 1968. Maurits is geboren in Utrecht.
Op 25 december 1969 kregen ze er een tweede zoontje bij. Ze gaven hem de namen Bernhard Lucas Emmanuel. Bernhard is geboren in Nijmegen.
22 maart 1972 was de dag waarop er nog een jongen bijkwam. Hij kreeg de namen Pieter-Christiaan Michiel. Hij is ook in Nijmegen geboren.
Een laatste zoontje werd geboren op 10 april 1975. Aan hem werden de namen Floris Frederik Martijn gegeven. Ook hij is in Nijmegen geboren.
Prins Maurits trouwde op 29 mei 1998 met Marilene van den Broek. Zij kregen 3 kinderen. Op 15 april werd hun dochter Anastasia Margriet Josephine (Anna) geboren. Lucas Maurits Pieter Henri kwam op 26 oktober 2002 ter wereld. Felicia Juliana Bénedicte Barbara sloot het rijtje af op 31 mei 2005.
Maurits en Marilene, uiterst links
Prins Bernhard trouwde op 6 juli 2000 met Annette Sekrève in het Paushuize te Utrecht. Op 8 juli werd hun huwelijk ingezegend in de Utrechtse dom. Ook hun huwelijk werd gezegend met 3 kinderen. Isabella Lily Juliana op 14 mei 2002, Samuel Bernhard Louis op 25 mei 2004 en Benjamin Pieter Floris op 12 maart 2008.
Prins Pieter-Christiaan trouwde op 25 en 27 augustus 2005 met Anita van Eijk. Zij kregen een meisje en een jongen. Emma Francisca Catharina werd op 28 november 2006 geboren en Pieter Anton Maurits Erik op 19 november 2008.
Uiterst links is Pieter-Christiaan samen met zijn ouders, © koninklijke foto's
Prins Floris trouwde op 20 oktober met Aimee Sohngen. Zij kregen 3 kinderen: Magali Margriet Eleonoor van Vollenhoven geboren op 9 oktober 2007, Eliane Sophia Carolina van Vollenhoven geboren op 5 juli 2009 en Willem Jan Johannes Pieter Floris van Vollenhoven geboren op 1 juli 2013.
Prins Floris
Floris en Aimee, rechtsonder
© foto's van de RVD, screenshots en zelfgemaakte foto's (koninklijkefotos.blogspot.nl)

1 opmerking: