donderdag 22 mei 2014

Felipe en Letizia 10 jaar getrouwd!

Collage gemaakt door Jenny
22 mei 2014 zijn Kroonprins Felipe en kroonprinses Letizia van Spanje 10 jaar getrouwd. Een korte terugblik.
Felipe Juan Pablo Alfons de Todos Los Santos de Bourbon Y de Grecia wordt op 30 januari 1968 geboren in de Loreta kliniek van Madrid als derde en eerste zoon van Koning Juan Carlos en Koningin Sophia van Spanje. 
Op 8 februari 1968 wordt hij gedoopt in de kapel van het Zarzuela Paleis door de aartsbisschop van Madrid, monseigneur Morcillo. Zijn peetouders zijn: overgrootmoeder Koningin Victoria Eugenia en zijn grootvader Don Juan de Bourbon, graaf van Parijs.
Doordat de Spaanse troonopvolging voorrang geeft aan mannelijke opvolgers boven vrouwelijke troonopvolgers komen de beide zusters van Felipe, de infanta's Elena (20 december 1963) en Cristina (13 juni 1965), pas na Felipe en diens twee dochters voor in de lijn van troonopvolging en is Felipe kroonprins van Spanje.
Opleiding van kroonprins Felipe:
1. Basis- en voortgezet onderwijs op de “Santa Maria de Los Rosales School” in Madrid tot 1984
2. Van september 1985 tot en met juli 1988 opleiding aan de Algemene Militaire Academie in Zaragoza 
3. Van oktober 1988 tot en met juni 1993: Studie rechten aan de Universiteit van Madrid en hij volgt studieonderdelen Economie
4. Van september 1993 tot en met mei 1995 studeren aan de Universiteit van Georgetown in Washington DC. 
5. Na zijn militaire en wetenschappelijke opleidingen richtte prins Felipe zich meer op zijn taken als kroonprins van Spanje. Hij verdiepte zich in allerlei delen van de Spaanse maatschappij. Hij heeft regelmatig ontmoetingen met vertegenwoordigers uit de politiek, economie en wetenschap.
Kroonprins Felipe heeft de volgende militaire rangen: Luitenant-kolonel, commandant van de Marine en de luchtmacht, hij is helikopterpiloot, gekwalificeerd voor het vliegen op instrumenten in Air Force Squadron 402, zowel voor het leger en de marine.
Zijn vader koning Juan Carlos I werd op 22 november 1975 tot Koning van Spanje uitgeroepen na de dood van Francisco Franco. Op 1 november 1977 kreeg Felipe de titel Prins van Asturië (Asturië is een Spaanse provincie bovenin Spanje). 
30 januari 1986 wordt Felipe 18 jaar en de volgende dag wordt hij officieel beëdigd tot kroonprins in de troonzaal van het Koninklijk Paleis te Madrid

 In 1992, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona was prins Felipe lid van het Spaanse Olympische zeilteam en eindigde met zijn ploeg als zesde. Bij de openingsceremonie droeg prins Felipe de Spaanse vlag als captain van het Spaanse team het stadion binnen.
 Na een aantal mislukte relaties die breed werden uitgemeten in de internationale media, werd op 1 november 2003 de verloving aangekondigd tussen prins Felipe en de Spaanse televisiejournaliste Letizia Ortiz Rocasolano (15 september 1972). Het is voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat een Spaans burgermeisje prinses werd en uiteindelijk koningin zal worden.
© screenshot van royaltykids
© screenshot van royaltykids
Letizia Ortiz Rocasolano is geboren op 15 september 1972 in Oviedo, een stad in de noordelijke Spaanse provincie Asturië. als eerste dochter van Jesús Ortiz Álvarez en Paloma Rocasolano Rodríguez, ze heeft nog twee zussen: Erika (overleden op 7 februari 2007) en Telma. Letizia´s ouders zijn gescheiden. 
Letizia had al vroeg belangstelling voor de journalistiek, een vak dat haar vader en grootvader lang beoefend hadden.
© screenshot van royaltykids
Nadat ze het voortgezet onderwijs had afgerond in haar geboorteplaats Oviedo en wel aan de La Gesta openbare school en het Alfonso II instituut. Als Letizia in 1984 14 jaar is, verhuist de familie maar Madrid en maakt zij haar studie af op het Ramiro de Maeztu Institute.
Collage gemaakt door Lichelle
In 1990 begon ze aan haar studie journalistiek aan de Universiteit van Madrid. Ze behaalde haar master in het vak audiovisuele media. Na haar studie in Spanje volgde ze een doctorale studie in Mexico waar ze ook voor een krant ging werken. Na haar terugkomst uit Mexico begon ze haar journalistieke carrière pas echt bij La Nueva España, een krant uit Asturië. Daarnaast werkte ze nog als editor bij het Spaanse nieuwsagentschap EFE. 
Collage gemaakt door Corina
Op 7 augustus 1998 huwde ze voor de wet met Alonso Guerrero, een 10 jaar oudere hoogleraar aan de universiteit van Madrid, maar dit huwelijk werd na een jaar alweer ontbonden.  Na haar scheiding presenteerde ze onder andere voor CNN en CANALplus. 
Collage gemaakt door Corina
In 2000 ging Letizia werken bij Televisión Española. Hiermee kreeg ze landelijke bekendheid. Als verslaggeefster versloeg ze de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten en bezocht ze Irak. De Spanish Press Association riep haar uit tot beste verslaggeefster onder de 30 jaar. In het najaar van 2002 ontmoette Letizia Ortiz de Spaanse kroonprins Felipe bij een etentje bij wederzijdse vrienden. Ze wisten hun romance een jaar geheim te houden. Op 31 oktober 2003, de dag voordat de verloving werd aangekondigd, presenteerde Letizia nog het 9-uur journaal en de volgende dag stond ze zelf in de schijnwerpers.
Collage gemaakt door Corina
21 mei 2004 is er een diner in het El Prado paleis oftewel het Koninklijk paleis te Madrid. Het regent enorm hard en alle gasten worden onder grote paraplu’s naar binnengeleid. De trouwdag zelf, 22 mei begint nat en grijs. De bruid zou samen met haar vader lopen vanaf het Koninklijk paleis over een rode loper naar het nabijgelegen Almudena Kathedraal, maar als de hemel boven haar openbreekt en een helse onweersbui losbreekt, wordt er besloten dat zij de afstand zal overbruggen in een Rolls Royce. Zo komt het dat de bruidegom binnen ruim een kwartier op zijn bruid heeft moeten wachten. Pas bij het verlaten van de kerk breekt de zon door. De voormalige televisiejournaliste wordt door haar jawoord Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Letizia van Spanje, Prinses van Asturië.
Collage gemaakt door Corina
Het paar maakt na afloop van de huwelijksvoltrekking een rijtoer door de straten van Madrid. Het paar maakt gebruik van een Rolls Royce met glazen dak. Het paar stopt onderweg bij de basiliek van Atocha, waar Letizia volgens Spaans gebruik afstand doet van haar bruidsboeket. Het boeket wordt geschonken aan de Heilige Maagd van Atocha, de beschermvrouwe van het Koninklijk Huis.
© foto met toestemming van ppe-agency
Na afloop van de rijtoer verschijnt het paar op het balkon van het Koninklijk paleis en er wordt niet gekust, maar wel geknuffeld Het bruidspaar geniet na de balkonscene met 1600 genodigden in het Koninklijk paleis van een lunch en tijdens de toast zegt Felipe tegen zijn bruid: “Ik wil het niet verbergen en ik neem aan dat het aan mij te zien is: ik ben heel gelukkig. Ik ben getrouwd met de vrouw die ik lief heb.” “Letizia, we ontvangen je met open armen en veel liefde”, voegt Koning juan Carlos er aan toe.
Collage gemaakt door Corina
Ongeveer 1 ½ jaar later op 31 oktober 2005 wordt hun eerste dochter geboren, de infante Leonor van Spanje in de Ruber kliniek te Madrid. Zij is tweede in de lijn om koning Juan Carlos op te volgen, na haar vader prins Felipe. Haar geboorte leidt waarschijnlijk tot een hervorming van de Spaanse grondwet om de voorkeur van mannelijke afstammelingen boven vrouwelijke in de troonopvolging af te schaffen. 14 januari 2006 wordt de kleine Leonor gedoopt in de kapel van het Zarzuela paleis te Madrid door aartsbisschop Antonio Maria Rouco de los Santos Varela. Haar peetouders zijn de Koninklijke grootouders Koning Juan Carlos en Koningin Sophia
Collage gemaakt door Corina
Op 29 april 2007 werd het tweede kind, Sofía, geboren. Ze werd vernoemd naar haar grootmoeder, koningin Sophia. De doop van infante Sofia vindt plaats in de tuin van paleis Zarzuela in Madrid op 15 juli 2007. Haar peettante is haar oma, Paloma Rocasolano. Prins Konstantin van Bulgarije is haar peetoom.
Collage gemaakt door Corina
Collage gemaakt door Corina
Collage gemaakt door Corina
© foto's in de collages met toestemming van ppe-agency
Tekst en informatie geschreven door Anja

Geen opmerkingen:

Een reactie posten