woensdag 14 mei 2014

Frederik en Mary 10 jaar getrouwd...

Vandaag, op 14 mei 2014, is het precies 10 jaar geleden dat Frederik en Mary in het huwelijksbootje stapten. Op 6 januari 2004 werd bekend gemaakt dat Frederik en Mary op vrijdag 14 mei in het huwelijk traden. Het huwelijk vond plaats om 16:00 in de Kopenhagen Kathedraal, de kerk van Onze Lieve Vrouwe. Daarna is de bruiloft gevierd op het Fredensborg Paleis. Na haar huwelijk mag mevrouw Mary Elizabeth Donaldson de titel hare koninklijke hoogheid kroonprinses Mary gaan dragen.
Er was een heel uitgebreid programma voor het huwelijk. Het programma begon al een week voor het huwelijk. Op maandag 5 mei was het de dag van de strijdkrachten. Op dinsdag 6 mei waren Frederik en Mary aanwezig voor het ontvangst van deputaties op Amalienborg. Op vrijdag 7 mei werd er voor hen een concert in het park gegeven. Op zaterdag 8 mei was er een diner op Fredensborg voor Australische gouverneurs. Op zondag 9 mei was er een 'match race' in de haven van Kopenhagen. Op maandag 10 mei werden er weer deputaties ontvangen op Amalienborg, net als in de ochtend van dinsdag 11 mei. Om 7 uur 's avonds was er een diner in het Christiansborg paleis. Op woensdag 12 mei werd het paar ontvangen in het stadhuis. Hier was natuurlijk ook de familie aanwezig. En op donderdag 13 mei werden ze ontvangen bij het parlement daarna bezochten ze een galavoorstelling in het koninklijk theater. Op 14 mei 2004 werden ze om 16:00 in de kerk verwacht om hun jawoord te geven. Hier blijven ze een uur en dan om 17:00 rijdt het pas getrouwde stel van de Kathedraal naar Amalienborg. Om 17:40 houden ze een balkon scene op het Christian VII paleis. Hier wordt er natuurlijk ook een 'traditionele' zoen gegeven. Om 20:00 kunnen ze gaan genieten van een bruiloftsdiner in het Fredensborg paleis.
De bisschop stelt de belangrijkste vragen van deze dag en hun verdere leven. Bisschop: 'Ik vraag u nu, Frederik André Henrik Christian: Wens jij Mary Elizabeth Donaldson, staande aan uw zijde, tot je vrouw?' Frederik: 'Ja.' Bisschop: 'Wil je eer, liefde en leven delen met haar in goede en slechte tijden als man moeten leven met zijn echtgenote tot de dood jullie scheidt?' Frederik: 'ja' Daarna vraag de bisschop hetzelfde aan Mary en ook zij beantwoord deze vragen uiteraard met ja. Daarna vraagt de bisschop of Frederik en Mary elkaar een hand willen geven. Dan spreekt de bisschop hen toe met: ' Omdat je elkaar belooft hebt dat je samen zult leven in het huwelijk en jullie hebben dat nu bevestigd voor God en voor ons allen die hier aanwezig zijn, elkaar de hand gegeven, dan verklaar ik jullie nu als man en vrouw voor God en de mens.' Na deze woorden wisselen Frederik en Mary de trouwringen uit. Daarna worden er nog een aantal traditionele Roomse gebeden uitgesproken. Als Frederik en Mary samen de kerk uitlopen wordt het 'Charles-Marie' gespeeld
Prinses Mary droeg een bruidsjurk die gemaakt is door Uffe Frank. Voor deze jurk is veel kant en tule gebruikt uit Frankrijk. De bruidssluier was gemaakt van Iers kant. Deze sluier is door heel veel leden van de Deense familie gebruikt. De bruidstiara was een geschenk van Margrethe en Henrik. De speciale oorbellen met diamanten en South Sea parels zijn ontworpen door Marianne Dulong. Mary had een zakdoekje bij haar die gemaakt was door Astrid Hansen. Prins Frederik droeg een gala uniform en droeg de Olifant met bijbehorende track-ster en een groot Kruis van de Orde.
Het bruidsboeket was samengesteld door Erik Buch. In het boeket zaten ook een paar Australische bloemen. De bloemen werden met een zijnen lint en een zilveren ring bij elkaar gehouden. In deze ring werd het monogram van het paar en de trouwdatum gegraveerd. De bruidsmeisjes van Mary waren haar 2 oudere zussen en haar vriendin, mevrouw Jane Alison Stephens, mevrouw Patricia Anne Bailey en Mevrouw Amber Petty. De bruidskinderen waren Erin Stephens (8 jaar), Kate Stephens (6 jaar), Madisson Woods (8 jaar), prins Nikolai (4 jaar) en graaf Friedrich Richard Oscar Jefferson von Pfeil und Klein-Ellguth (4 jaar). Na hun huwelijk komen er natuurlijk speciale munten en postzegels uit.
Het menu van de bruiloftsdiner:
Op zaterdag 15 oktober 2005 kregen Frederik en Mary een eerste kindje. Het werd een zoontje die geboren is om 1:57 in het Rigshospitalet in Kopenhagen. Tijdens de bevalling in het ziekenhuis was Frederik aanwezig. Het zoontje kreeg de namen Christian Valdemar Henri John. Hij woog bij zijn geboorte 3500 gram en was 51 centimeter lang. Op zaterdag 21 januari 2006 werd de kleine Christian gedoopt in de Christiansborg paleis kapel door bisschop Erik Norman Svendsen. Prins Christian is ook 323e in de lijn van de Britse troonopvolging.
Persbericht n.a.v. de geboorte van prins Christian

Op zaterdag 21 april 2007 komt er weer een kindje bij. Deze keer is het een meisje. Ook zij is geboren in het Rigshospitalet. Isabella Henrietta Ingrid Margrethe is geboren om 16:02 en woog toen 3350 gram en was 50 centimeter lang. Ook bij deze bevalling was de kroonprins aanwezig. Isabella werd op zondag 1 juli 2007 gedoopt om 11:30 in Fredensborg paleis kerk. Voor haar doop werd ze nog 'meisje'genoemd, omdat het in Denemarken een traditie is om de namen pas bij de doop bekend te maken.
Persbericht n.a.v. de geboorte van prinses Isabella
Op zaterdag 8 januari 2011 krijgen Mary en Frederik er zelfs 2 kindjes bij! Het is een tweeling die bestaat uit een jongen en een meisje. De kindjes krijgen de namen Vincent Frederik Minik Alexander en Josephine Sophia Ivalo Mathilda. De tweeling is geboren in het Rigshospitalet van Kopenhagen. Vincent is als eerste geboren om 10:30. Hij woog bij zijn geboorte 2674 gram en was 47 centimeter lang. Josephine werd als laatste geboren om 10:56. Zij woog bij haar geboorte 2554 gram en was 46 centimeter lang. De tweeling was dus heel wat lichter als de andere twee kindjes, maar dat is normaal. Vincent is ook 324e in de lijn van de Britse troonopvolging. Op 14 april 2011 werd de tweeling gedoopt in de kerk van Holmen. Zij werden ook gedoopt door Erik Norman Svendsen.
Persbericht n.a.v. de geboortes van prins Vincent en prinses Josephine
Op vrijdag 12 augustus 2011 wordt het weer wat rustiger overdag. Prins Christian gaat vandaag voor het eerst naar school. Vanaf 27 maart 2007 ging hij ook al naar de kleuterschool. Hij begint in klas 0 van de Tranegård School in Gentofte Municipality. Vanaf nu kan Isabella de hele dag alleen genieten van haar kleine broertje en zusje. Maar 's middags zal ze de tweeling weer moeten delen met Christian. 2 jaar is Isabella 'alleen' thuis want op dinsdag 13 augustus 2013 begint ook zij aan haar schoolleven. Ook zij begint dan in klas 0 van de Tranegård School in Gentofte Municipality.
De mooiste foto's van de afgelopen 10 jaar:Prins Frederik viert deze maand zijn 46e verjaardag en prinses Mary vierde in februari haar 42e verjaardag. Christian wordt in oktober 9 en Isabella vierde in april haar 7e verjaardag. In januari vierden Vincent en Josephine hun 3e verjaardag. Voor deze gelegenheid werd de bovenstaande foto vrijgegeven! Het bewijst maar weer eens hoe lief ze zijn...

© foto's met toestemming van ppe-agency.com, kongehuset.dk en screenshots van royaltykids

2 opmerkingen: