vrijdag 30 januari 2015

Prins Carlos 45 jaar!

Prins Carlos de Bourbon de Parma, Hertog van Parma en Piacenza viert op 27 januari 2015 zijn 45e verjaardag. Maar wie is hij?

Carlos Javier Bernardo prins de Bourbon de Parme is geboren in het Radboudziekenhuis te Nijmegen op 27 januari 1970 en hij is een telg uit het Huis Bourbon-Parma Carlos is het eerste kind van prins Carel Hugo de Bourbon de Parma (* Parijs 08-04-1930 +Barcelona 18-08-2010) en Prinses Irene *Paleis Soestdijk 05-08-1939) Zij is een dochtr van Koningin Juliana en Prins Bernhard. Prins Carlos is in Nederland volgens de wet Zijne Koninklijke Hoogheid Carlos prins de Bourbon de Parme, maar in het dagelijks gebruik wordt hij in Nederland kortweg prins Carlos genoemd.

Stralend geeft zijn vader prins Carel Hugo zijn zoon op 30 januari 1970 aan op het stadhuis van Nijmegen. Carlos Xavier Bernando. Na een weekje mogen moeder en zoon het ziekenhuis verlaten en gaan dan naar paleis Soestdijk. De doopplechtigheid vindt plaats in kasteel Lignieres in Frankrijk. Hij krijgt er dan nog twee doopnamen bij en wel Sictus en Marie. Zijn peetouders zijn: grootmoeder Koningin Juliana en grootvader prins Xavier
Op 27 januari 1970 wordt in het Sint Radbout-ziekenhuis in Nijmegen de eerste zo…
Twee jaar later krijgt prins Carlos er een zusje en een broertje bij: Margarita en Jaime geboren op 13 oktober 1972. Weer 2 jaar later wordt er nog een dochter geboren: Maria Carolina en wel op 23 juni 1974 en dan is het gezin de Bourbon Parma compleet

Prins Carlos logeert regelmatig bij het gezin van prinses Beatrix op Drakensteyn en kan het goed met hen vinden en gaat dan ook bij regelmaat met het gezin op vakantie. Elk jaar met Koninginnedag is het gezin in Nederland om op het bordes van paleis Soestdijk het defilé mee te vieren.

En dan nu terug naar de jeugd van prins Carlos. Hij bracht zijn jeugd door in Nederland, Spanje, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. De ballingschap van zijn ouders komt in 1978 tot een einde en ze mogen zich gaan vestigen in Spanje. Zijn vader gaat eerst naar Spanje. De kinderen blijven nog bij hun moeder in Parijs, maar uiteindelijk verhuizen ze met z’n allen naar Madrid. Hij is 11 jaar, als zijn ouders gaan scheiden en hij bracht vervolgens enige tijd door op paleis Soestdijk bij zijn grootouders prinses Juliana en prins Bernhard. De arrondissementsrechtbank in Utrecht spreekt op 21 mei 1981 de scheiding uit. Later verhuisde zij naar de villa Mariënhove in Wijk bij Duurstede.
© screenshot
Schoolopleiding: 
In Madrid volgde hij kleuter en lagere onderwijs en later als het gezin Madrid woont, gaat hij daar naar de Lagere School. Als ze op Soestdijk wonen gaat hij eerst nog naar de Baarnse Lagere school, maar al gauw wisselt hij en gaat naar de Internationale school in Amsterdam. Hierna gaat Carlos een aantal jaren bij zijn vader in Boston wonen en volgt daar een Middelbare opleiding. De drie andere kinderen blijven bij hun moeder in Nederland, maar elk jaar met de vakantie zijn alle vier de kinderen bij hun vader, want de contacten blijven bestaan. Koningin Beatrix heeft haar vakantieverblijf in Tavernelle open gesteld voor Prins Carel Hugo, zodat hij hier ongestoord met zijn kinderen kan verblijven en ook logeert hij regelmatig op Soestdijk. Carlos studeert politieke Wetenschappen aan de Wesleyan universiteit in Connecticut en demografie en filosofie aan de Universiteit van Cambridge. Hierna vervolgde hij zijn loopbaan bij ABN AMRO in Amsterdam, waar hij zich voornamelijk bezig hield met de voorbereiding op de invoering van de euro.
 Verstoppen voor de fotografen. Prins Jaime (l) verstopt zich achter zijn schoolb…
Ook heeft hij enige tijd in Brussel gewerkt als public affairs-consultant bij EPPA (European Public Policy Advisors). Later hield hij zich bezig met projecten op het raakvlak van duurzaamheid en het bedrijfsleven en Carlos is voorzitter van de stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie. Prins Carlos vervult zo nu en dan representatieve taken; zo was hij in 2003 bij de installatie van de Prins Claus Leerstoel, samen met Koningin Beatrix en prinses Maxima. Ook bij bijzondere gebeurtenissen binnen de Koninklijke Familie is hij regelmatig aanwezig.

Prins Carlos wordt samen met zijn broer en zussen ingelijfd in de Nederlandse Adel met de titel Prins/Prinses de Bourbon de Parma en met het predicaat “Koninklijke Hoogheid” in 1996. Bij die gelegenheid werd hem de Parmezaanse titel “Prins van Piancenza” verleend door zijn vader. Het gezin van Irene maakt deel uit van de Koninklijke familie, maar niet van het Koninklijk Huis. Carlos kan dan ook geen aanspraak maken op de Nederlandse troon. In 2003 voegde Carlos Hugo daar de Spaanse, Carlistische titel 'Hertog van Madrid' aan toe. Na het overlijden van zijn vader is Carlos de Carlistische Spaanse troonpretendent en staat bekend als koning Carlos Javier I van Spanje. Prins Carlos is momenteel directeur van INSID, een instituut dat duurzaamheid wil bevorderen. Jaarlijks woont hij met zijn familie de plechtigheden bij in Parma en Piacenza.

Prins Carlos heeft zijn vriendin Annemarie Gualthérie van Weezel (* 18 december 1977) medio 2005 leren kennen in Brussel. Annemarie was daar werkzaam als correspondent voor de NOS en Carlos als adviseur op het gebied van duurzaamheid. Carlos woonde en werjkt toen in Brussel. Tegenwoordig wonen zij beid in Nederlnd en is Annemarie werkzaam als parlementair redacteur voor de NOS in Den Haag. 22 september 2009 zijn ze bij de doop van Pieter van Vollenhoven jr in paleis Het Loo te Apeldoorn aanwezig.

Een paar weken later op 7 oktober 2009 wordt de verloving bekend gemaakt. In een interview onthult de prins dat hij zijn toekomstige vrouw ten huwelijk heeft gevraagd tijdens een picknick bij de vijver van paleis Het Loo. “Een plek waar ik dierbare herinneringen aan heb, omdat ik er als klein jongetje vaak kwam.” Vlak voor het huwelijksaanzoek heeft hij aan de vader van Annemarie, Hans Gualtherie van Weezel om instemming gevraagd.

Het burgerlijk huwelijk vond plaats op 12 juni 2010 en het paar heeft tijd en plaats geheim kunnen houden tot na de voltrekking. Vanaf haar jawoord mag Annemarie de titel van prinses voeren. Formeel moet ze worden aangesproken met het predikaat Koninklijke Hoogheid. Annemarie is nu prinses de Bourbon de Parma, maar ook Lid vanaf heden van de Nederlandse Adel. Het burgerlijk huwelijk vond plaats in een kleine familiekring in het stadhuis van Wijk bij Duurstede, de woonplaats van moeder prinses Irene. Ook vader prins Carel Hugo was hierbij aanwezig. het kerkelijk huwelijk zal in augustus plaatsvinden in Brussel, waar de ouders van de bruid wonen.

Het Kerkelijk huwelijk staat gepland voor zaterdag 28 augustus 2010, maar wordt in verband met de kritieke toestand van de vader van prins Carlos tot nader bericht uitgesteld. Een dag na deze beslissing overlijdt prins Carel Hugo op 18 augustus 2010 op 80 jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hierdoor krijgt zoon Carlos de titel Hertog van Parma en is hij voortaan Hoofd van het Huis Bourbon de Parma.

Op 28 augustus 2010 wordt prins Carel Hugo herdacht in de Santa Maria della Steccata in Parma. Aansluitend wordt prins Carlos geïnstalleerd als grootmeester van de Constantinische Orde van Sint Joris. Hierdoor wordt hij tevens grootmeester in de Orde van de Heilige Lodewijk. Vervolgens wordt het lichaam van prins Carel Hugo bijgezet in de familiecrypte van deze kerk.

Op 6 september laat de familie weten dat het Kerkelijk huwelijk op 20 november 2010 zal worden voltrokken. De wens van zijn vader was dat het huwelijk in ieder geval nog dit jaar zou plaatsvinden. Familievriend, bisschop Bar, zegende het huwelijk in in de Ter Kameren Abdij te Brussel.

De bruidegom arriveert in het gezelschap van zijn moeder en de bruid in dat van haar vader. De getuigen van prins Carlos zijn: neef prins Constantijn en Jean Charles Ullens de Schooten De getuigen van prinses Annemarie: zuter Constance en vriendin Katerina Polykarpou. Na de huwelijksplechtigheid neemt het paar plaats in een oude Bentley op weg naar Chateau de La Hulpe, even buiten Brussel voor een receptie en een feestavond

Prins Carlos Javier Bernardo verwekte een kind, Carlos junior, bij zijn toenmalige vriendin Brigitte Klynstra. De Prins bevestigde, dat hij de vader was maar zei ook dat hij zich niet met de opvoeding zou bemoeien. Carlos jr. is eigenlijk het eerste achterkleinkind van Prinses Juliana en Prins Bernhard.

Uit dit huwelijk zijn 2 kinderen geboren: 
 Prinses Luisa Irene Constance Anna Maria *9 mei 2012 
Prinses Cecilia Maria Johanna Beatrix *17 oktober 2013
© screenshot
Aanwezig bij familieaangelegenheden
16 juni 2012: huwelijk van zijn zuster prinses Carolina met Albert Brenninckmeyer

30 april 2013: Inhuldiging van zijn neef Koning Willem Alexander

Dankfeest voor zijn tante prinses Beatrix in de Amsterdamse Ahoy op 1 februari 2014

Prins Carlos is met zijn familie in Piacenza aangekomen voor het jaarlijkse bezoek aan het stamland van de Bourbon-Parma's. Carlos is hertog van Parma en Piacenza. Elk jaar gaat de familie een weekeinde naar Italië om in beide plaatsen een aantal plechtigheden bij te wonen. Centraal daarbij staan de ridderorden van de voormalige hertogdommen.
   © geschreven door Anja, waarvoor hartelijk dank
© foto's van gettyimages en de RVD

1 opmerking:

  1. Waarom komen er geen reacties. Vinden jullie dit geen mooi onderwerp of willen jullie andere Royal prinsen of Prinsessen zien. Laat dit dan weten.

    BeantwoordenVerwijderen