donderdag 9 april 2015

Charles en Camilla 10 gelukkige jaren!

Kroonprins Charles van Engeland en zijn vrouw Camilla zijn op 9 april 2015 10 jaar getrouwd. Maar wie zijn zij?  
               
Charles, prins van Wales en hertog van Cornwall                
Kroonprins Charles van Engeland: Hij wordt geboren als Charles Philip Arthur George, Prins van Wales op Buckinghame Palace op 14 november 1948. Zijn ouders zijn Koningin Elisabeth II van Engeland en prins Phlip, hertog van Edingburg.
Hij heeft 1 zuster en 2 broers te weten: Anne, prinses Royal *15-08-1950, gehuwd 1 met Captain Mark Philips. Zij hebben 2 kinderen en zijn gescheiden op 28-04-1992. Zij huwt voor de 2e keer met Timothy Laurence. Andrew, hertog van York *19-02-1960 getrouwd met Sarah Ferguson, 2 dochters en gescheiden op 30-05-1996 Edward, graaf van Wessex *10-03-1964, getrouwd met Sophie Helen Rhys-Jones en zij hebben 2 kinderen.
Op 15 december 1948 wordt prins Charles gedoopt in de Music Room op Buckingham Palace door de aartsbisschop van Canterbury, dr. Geoffrey Fisher 
27 juli 1957 gekleed voor zijn 1e schooldag op de Cheam School te Berkshire
Charles was de eerste kroonprins die niet alleen privé onderwijs genoot, maar ook scholen bezocht. Op 10 mei 1955 werd bekend dat hij naar de Cheam School te Berkshire zou gaan. Hiervoor kreeg hij privélessen in de Paleis Crèche van zijn gouvernante Catherine Peebles. 
Gedurende 5 jaar verbleef hij hier en hij vertrok als 13 jarige jongen op 1 april 1962 en Buckingham Palace maakte bekend op 23 januari 1962 dat de Prins van Wales Gordonstoun, de openbare school aan de oevers van de Moray Firth in Schotland zou gaan volgen. Hij voltooide deze middelbare school met o.a. de vakken Geschiedenis en Frans. 
Hierna ging hij Culturele Antropologie en Archeologie studeren aan de Universiteit van Cambridge. Hij studeerde af met een masterniveau. In april 1969 verliet hij Cambridge om vervolgens aan de Universiteit van Wales geschiedenis zou gaan studeren.
De prins verliet de Universiteit in juni 1969, een week voor zijn inhuldiging als Prins van Wales door de koningin op Caernarfon Castle op 1 juli. Toen zijn moeder in 1952 koningin werd, kreeg hij o.a. de titel Hertog van Cornwall, terwijl hem in 1958 de titel Prins van Wales werd toegekend. Op 1 juli 1969 vond zijn inhuldiging als zodanig (troonopvolger) plaats. 
Hij volgde ook een Militaire opleiding, waar hij vervolgens zijn bevoegdheid behaalde als vliegenier en op 2 augustus 1975 keerde de prins van Wales terug naar Cambridge om zijn MA ontvangen. 
Als vrijgezel was Charles de 'droomprins' van veel Britse meisjes. In de pers werd hij aan veel adellijke meisjes gekoppeld, waaronder zijn latere echtgenote Camilla Parker-Bowles. Een verloving bleef echter uit. In 1977 leerde Charles de 16-jarige Diana Spencer kennen. De prins was bevriend met haar oudere zus, Sarah. De Spencer familie stamde af van Britse adel en hadden al generaties lang banden met de Koninklijke familie. 
Enkele jaren na hun ontmoeting kregen Charles en Diana een relatie en op 29 juli 1981 trouwden zij in St. Paul's Cathedral in Londen, onder grote publieke belangstelling. De bruiloft werd over de hele wereld gevolgd en Diana, een 'gewoon' meisje dat prinses werd, werd een lieveling van het publiek. Populairder nog dan de prins.
29 juli 1981 Huwelijk met Lady Diana Spencer (* 01-07-1961 +31-08-1997) met wie hij 2 kinderen kreeg: William (21-06-1982) en Harry (15-09-1984 )
Aan het begin van de jaren negentig liep het huwelijk op de klippen, deze scheiding werd breed uitgesmeerd in de Britse pers en bracht het Britse hof in verlegenheid. De koningin en haar moeder zagen met afschuw hoe de pers smulde van de pikante details die boven water kwamen. In een interview vertelde de prinses dat haar echtgenoot haar al vele jaren bedroog met Camilla Parker-Bowles. De prins kende Camilla al lang voor zijn huwelijk.
Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond. Vele Britten wezen met een vinger naar de prins en zijn entourage.
De prinses verloor haar predicaat Koninklijke Hoogheid en trok zich terug uit het Britse Hof. Aan het eind van de jaren tachtig kreeg ze steeds meer bekendheid door haar steun voor goede doelen. Ze heeft veel betekend in campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids. In 1995 ontving ze de Humanitarian of the Year Award.
Op 31 augustus 1997 overleed Lady Diana Spencer, prinses van Wales, bij een auto-ongeluk in een tunnel bij de Pont de l'Alma in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul. Al-Fayeds lijfwacht Trevor Rees-Jones was het enige slachtoffer dat het ongeluk overleefde.
8 jaar na de dood van Diana, maakt prins Charles de verloving bekend op Clarence House met Camille Parker Bowles op 10 februari 2005. 
Camilla Parker-Bowles is nu Hare Koninklijke Hoogheid de Hertogin van Cornwall. Als Charles zijn moeder opvolgt en koning wordt, krijgt zij de titel van prinses.

Publieke functie
Prins Charles heeft geen wettelijk vastgelegde taken. Hij voert, net als zijn moeder, Koninklijke taken uit. Hij is adviseur van de koningin en neemt haar plaats in bij officiële gelegenheden, als zij daar niet bij kan zijn. Elk jaar is hij bij honderden officiële gelegenheden in het Verenigd Koninkrijk en over de hele wereld. Zo gaat hij op staatsbezoeken en vertegenwoordigd hij het Britse koningshuis bij verschillende ceremonies. Daarbij wordt hij vaak bijgestaan door zijn vrouw Camilla. De prins zet zich in het bijzonder in voor jongeren in de landen van het Gemenebest van voormalig Britse gebieden. Hij is medeoprichter van het Cambridge Commonwealth Trust, dat internationale studentenuitwisselingen tussen landen in het Gemenebest promoot.
Prins Charles steunt ook ongeveer 380 goede doelen en liefdadigheidsinstellingen. Zelf heeft hij ook vijftien goede doelen opgericht op het gebied van onder meer onderwijs, ondernemerschap, milieu en kunst. 
In zijn vrije tijd doet prins Charles aan polo, paardrijden en watersporten. Hij gaat ook graag op wintersport met zijn zonen.
Daarnaast schildert Charles en verkoopt hij weleens schilderijen voor het goede doel. Net als veel Britten tuiniert de prins graag en ontwerpt hij ook tuinen.
Opvolging
Al meer dan 50 jaar bereidt Charles zich voor op het Koningschap. Bij haar kroning heeft koningin Elizabeth echter gezworen dat zij tot haar dood haar land zal dienen. Het is dan ook maar de vraag of zij ooit aftreedt.
Al jaren zijn er reserves over de opvolging van Elizabeth en worden vraagtekens gezet bij de kroonprins. Charles zou te oud worden, of er niet geschikt voor zijn vanwege zijn roerige privéleven. Dan zou de troon naar zijn zoon, prins William gaan. 
Hoewel Charles in zijn werk zich inzet voor het behoud van Britse tradities en normen en waarden, heeft hij ook aangegeven dat hij voor modernisering van de honderden jaren oude monarchie is. Of hij ooit de kans krijgt om zijn plannen als koning waar te maken moet nog blijken.
Camilla, hertogin van Cornwall
Inmiddels is ze wel bekend, hertogin van Cornwall. Maar wie is ze eigenlijk en hoe goed kennen we haar? George is ook niet haar enige kleinkind, ze heeft er zelfs 6 en de 7e is op komst...


Hertogin Camilla werd geboren op 17 juli 1947 in King's College Hospital te Londen. Haar ouders zijn Bruce Shand (*22-01-1917 +11-06-2006) en Rosalind Maud Cubitt (*11-08-1921 +14-07-1994). Haar volledige naam is Camilla Rosemary Shand.  Camilla is geboren om 07:00. Camilla was het eerste kindje die haar ouders kregen. Camilla is gedoopt op 1 november 1947 in de Firle kerk. Haar peetouders zijn: Henry Cubitt (haar oom van moederszijde), Major Neil Speke, Heathcoat Amory, Lombard Hobson en Vivien Mosley. Camilla kreeg nog een zusje, Annabelle (*02-02-1949), en een broertje, Mark (*28-06-1951 +23-04-2014). 
Camilla (4 jaar) en Annabella (3 jaar) als bruidsmeisjes (1952):


Camilla is een goede lezer en werd door haar vader altijd erg aangemoedigd om veel te lezen. Ze groeide op tussen de honden en de katten. Ze leerde pony rijden en hoe ze moest jagen. Toen Camilla 5 jaar werd moest ook zij naar school. Ze ging naar Dumbrells in Ditchling. Op 10-jarige leeftijd verliet zij deze school en ging ze naar Queen's Gate School, ze kreeg hier de bijnaam 'Milla'. De leraren beschrijven haar als helder en levendig.

Toen Camilla 16 jaar werd ging ze naar Zwitserland om daar haar diploma te halen. Daarna ging ze naar Frankrijk om de Franse literatuur te leren aan de universiteit van Londen Instituut in Parijs. Camilla werkte voor verschillende bedrijven als secretaresse. Haar hobby's zijn schilderen, paardrijden en tuinieren.

Eind jaren '60 ontmoete Camilla  Andrew Parker Bowles, een officier en luitenant in het 'Blues and Royals'. Ze leerden elkaar kennen door Simon Parker Bowles (een broer van Andrew). Maar in 1970 verbrak het stel de relatie en begon Andrew een relatie met prinses Anne.  Camilla ontmoette toen in 1971 prins Charles door een wederzijdse vriend: Lucia Santa Cruz. Ze ontmoetten elkaar regelmatig tijdens polowedstrijden waarin Charles vaak meespeelde. Maar ook deze relatie hield niet lang stand. Het stel (Camilla en Andrew) kwam toen toch weer bij elkaar en verloofde in 1973. Een trouwdag volgde...

Op 4 juli 1973 stapten Camilla Shand en Andrew Parker Bowles in het huwelijksbootje. Ze trouwden in de Guards kapel in Wellington Baracks te Londen. Camilla was toen 26 en Andrew was toen 34 jaar. Het Britse modehuis Bellville Sassoon kreeg de eer om de trouwjurk te leveren. Er waren 800 gasten waaronder prins Charles, prinses Anne, Koningin-Moeder Elizabeth en prinses Margaret.

Het paar trok in een huis te Wiltshire en verhuisde later naar Corsham.Op 18 december 1974 werd hun eerste kind geboren. Het werd een zoon en ze gaven hem de namen Thomas Henry Charles kortweg Tom. Hij werd o.a. bekend door zijn lekkere recepten en de kookboeken die hij schreef. Één van zijn peetouders is prins Charles.
Tom Parker Bowles:

Op 1 januari 1978 kreeg het echtpaar een tweede kind. Het werd een zusje voor Tom die de namen Laura Rose kortweg Laura kreeg. Zij doorliep een Katholieke meisjes kostschool in Dorset. Ook studeerde zij aan de Oxford Brookes University. Ze studeerde kunstgeschiedenis en marketing.
Laura Parker Bowles:

In 1995 gingen besloten Camilla en Andrew uit elkaar te gaan. De reden hiervoor was dat ze allebei verschillende belangen hadden die ervoor zorgden dat ze allebei een apart leven gingen leiden. Op 3 maart 1995 was de scheiding definitief.

Op 10 februari 2005 kwam er bijzonder nieuws. Het Clarence House maakte bekend dat Charles zicht verloofd had met Camilla. Camilla kreeg voor deze gelegenheid een diamanten ring van haar droomprins. Het huwelijk zou plaatsvinden op 4 april 2005 maar in verband met de begrafenis van de paus werd dit een paar dagen uitgesteld.

8 april 2005 was het hoogtepunt in hun relatie. Het was de dag waarop ze in het huwelijk getreden zijn. Het burgerlijk huwelijk werd voltrokken in het gemeentehuis van Windsor Guildhall. De ouders van het stel waren daar niet aanwezig, maar tijdens de kerkelijke inzegening, gehouden door de bisschop van Canterbury, waren ze er wel. Hun zonen Tom en William waren getuigen voor hun ouders. Na de kerkdienst werd er een receptie gehouden in het Windsor Castle. Hun huwelijksreis ging naar Schotland.
Op 10 september 2005 trouwde Camilla's zoon Tom met Sara Buys. Ze trouwden in de St. Nicholas kerk in Rotherfield. Andrew was er met zijn vrouw Rosermary en Camilla was er met haar man Charles. Ook de prinses William en Harry woonden het huwelijk van hun halfbroer bij.
Op 6 mei 2006 trouwde Camilla's dochter Laura met Harry Lopes na een relatie van 9 jaar. Zij trouwden in de St Cyriac's Church in Lacock. Het huwelijk werd bijgewoond door haar ouders, stiefouders en door haar halfbroers William en Harry. Ook Kate Middleton was er als vriendin van William bij.
Op 9 oktober 2007 werd Camilla voor het eerst oma. Haar kleindochter Lola werd toen geboren als de dochter van Tom en Sara. Lola kreeg op 28 februari 2010 een broertje: Freddy.
Op 16 januari 2008 werd Camilla voor de tweede keer oma. Ook deze keer kreeg ze er een kleindochter bij. Haar ouders, Laura en Harry, gaven haar de naam Eliza. Op 30 december 2009 was het dubbel feest voor grote zus Eliza. Ze kreeg 2 broertjes, Gus en Louis. 
(Laura met haar kinderen, één van de tweeling kun je achter haar vinden):
Hertogin van Cornwall Camilla Parker Bowles helpt haar aanstaande schoondochter Kate Middleton met de voorbereidingen voor haar huwelijk met prins William. De twee zijn samen gaan lunchen in het Berkeley Hotel in Londen en Kate maakte daarbij diverse aantekeningen. Gewone burgers hebben echter geen woord van het gesprek kunnen opvangen. Negen bodyguards hebben iedereen die iets zou willen afluisteren op ruime afstand gehouden. 
Prins William en Catharina Middleton trouwen op 29 april 2011
(Rechts is Eliza Lopes)
22 juli 2013, 2 jaar na hun huwelijk worden ze de trotste ouders van George Alezander Louis en prins Charles de trotste grootvader
23 oktober 2013 wordt baby George gedoopt tijdens een besloten ceremonie in de kapel van St. James Palace. 
Prins Charles is dolblij dat zijn zoon William en diens echtgenote Catherine een tweede kindje verwachten. 'Het is geweldig nieuws, ik ben blij dat ik weer opa word', vertelt de prins volgens Hello! Magazine.
'Ik kijk er echt naar uit, ik hoop dat ik dit keer een kleindochter krijg', zei Charles dinsdag lachend tijdens een bijeenkomst in Londen.
© Deze log is met veel plezier geschreven door Anja, hartelijk dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten