maandag 6 april 2015

Vorst Rainier van Monaco

Vorst Rainier van Monaco overleed op 6 april 2005, nu in 2015 dus 10 jaar geleden
Rainier Louis Henri Maxence Betrand Grimaldi werd geboren in Monaco op 31-05-1923 en overleden op 06-04-2005 te Monaco.
Hij werd geboren als zoon van prinses Charlotte van Monaco en Pierre de Polignac. Omdat zijn moeder haar recht op de troon in 1944 aan hem had afgestaan, volgde Rainier op 9 mei 1949 zijn grootvader Lodewijk II op als vorst van Monaco
Charlotte Louise Juliette Grimaldi *30 september 1898 + 15 november 1977 was de gewettigde dochter van prins Lodewijk II van Monaco en Marie Juliette Louvet. In 1918 of 1919 wettigde haar vader haar, en werd haar naam Charlotte Louvet gewijzigd in Hare Doorluchtige Hoogheid prinses Charlotte van Monaco, Hertogin van Valentinois. Charlotte werd kroonprinses, toen haar vader Vorst van Monaco werd. 
Charlotte was getrouwd met graaf Pierre de Polignac en had twee kinderen: prinses Antoinette (1920 - 2011) en genoemde Rainier (1923 - 2005)
Zijn schoolleven
- Rainier studeerde aan de Summerfields School in St. Leonards on Sea, Engeland
- Vervolgens aan de Engelse Public School in Buckinhamshire
- Hierna aan het Instituut Le Rosey in Gstaad, Zwitserland
- Universiteit van Montpellier Frankrijk
- Instituut Publitiques, Parijs, Frankrijk
Prins Rainier III ontmoette Grace Patricia Kelly op het filmfestival van Cannes in 1955, tijdens de voorstelling van The Country Girl. In deze film speelde de actrice de hoofdrol. Grace was blond, had blauwe ogen, was slank en knap. Precies het type waar Rainier op viel. En ze was – net als de prins – ook nog eens katholiek. Gelukkig voor de prins bleef Grace nog even in Frankrijk voor de opnames van de film To Catch a Thief. 
De twee leerden elkaar in die tijd goed kennen en werden al snel een setje. Met haar smetteloze reputatie bleek Grace zelfs de ideale vrouw. Dus reisde de prins eind 1955 naar de Verenigde Staten om de vader van Grace om haar hand te vragen. 
In januari 1956 vertelde Grace aan de pers dat haar rol in The Swan, waarin zij wordt veroverd door een prins, werkelijkheid zou worden. Ze zou gaan trouwen met haar eigen prins. Maar ze moest daar wel wat voor opgeven. Met pijn in haar hart verruilde Grace haar filmcarrière voor de titel Prinses Gracia Grimaldi van Monaco. Als dat geen echte liefde is! 
Hij trad op 18 april 1956 burgerlijk...
...en op 19 april 1956 kerkelijk in het huwelijk met Grace Kelly
3 kinderen werden er geboren namelijk Caroline (1957), Albert (1958) en Stephanie (1965)
Op maandag 13 september 1982, op 52-jarige leeftijd, kreeg prinses Gracia een beroerte toen ze met haar Rover 3500, ter hoogte van La Turbie, op dezelfde kronkelige weg reed als in de beroemde scène uit de Hitchcock-film To Catch a Thief waarin ze de hoofdrol speelde. Als gevolg hiervan verloor prinses Gracia de controle over het stuur en kwam met de auto in een 30 meter diep ravijn terecht. Ze overleed de volgende dag zonder nog bij bewustzijn te zijn geweest in het ziekenhuis in Monaco. Prinses Stephanie, die naast haar had gezeten, liep bij dit tragische ongeluk slechts lichte verwondingen op. Enkele jaren later bleek echter dat ze haar nek had gebroken. Lange tijd waren er geruchten geweest dat niet prinses Gracia maar de toen 17-jarige prinses Stéphanie, zonder rijbewijs, aan het stuur heeft gezeten.
Prinses Gracia werd op zaterdag 18 september 1982 bijgezet in het familiegraf in de kathedraal van Monaco.
Vorst Rainier heeft 4 klein kinderen van zijn dochter Caroline, van zijn dochter Stephanie heeft hij er 3 en van zoon Albert 2 kleinkinderen die niet zijn erkend. De vrouw van zijn zoon Albert heeft hij niet meer mogen meemaken, daar hij in 2005 komt te overlijden. 
De zwakke gezondheid van Rainier noodzaakte hem in zijn laatste levensjaren steeds meer verantwoordelijkheden over te dragen aan Caroline en aan prins Albert, om de kroonprins voor te bereiden op de troon. In de laatste 3 jaren van zijn leven verslechterde zijn gezondheid geleidelijk aan. 
In het begin van 2004 werd hij opgenomen in het ziekenhuis voor coronaire problemen. In oktober werd hij opnieuw naar het ziekenhuis gebracht met een longinfectie. Op 7 maart 2005, werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis met een zware longontsteking. Op 22 maart werd hij verplaatst naar de bewakingsafdeling van het ziekenhuis. Zijn dochters Caroline en Stephanie en zijn zoon Albert bleven sindsdien aan zijn ziekbed, waar hij kunstmatig werd beademd. Op 26 maart heeft het paleis gemeld dat ondanks de intensieve voortdurende inspanningen om de gezondheidstoestand van de prins te verbeteren, deze bleef verslechteren, maar de volgende dag was hij naar verluidt bij bewustzijn en waren zijn hart- en nieraandoeningen gestabiliseerd. Zijn prognose was nog steeds "zeer terughoudend".Op 31 maart 2005 werd bekendgemaakt dat de prins met onmiddellijke ingang alle taken had overgedragen aan zijn zoon Albert. Op 1 april 2005 heeft het paleis aangekondigd dat de artsen van mening waren dat de kansen op herstel "klein" waren.
Rainier III overleed op 81-jarige leeftijd op de bewakingsafdeling van een ziekenhuis in Monaco in de vroege ochtend van 6 april 2005, om 6.35 uur. Het paleis van de ministaat meldde dat vorst stierf aan de gevolgen van een longontsteking en een hartziekte. Hij werd begraven op 15 april 2005, naast zijn vrouw prinses Grace, in de Kathedraal van Monaco, de laatste rustplaats van de vorige soevereine prinsen van Monaco en de plaats waar Prins Rainier en prinses Grace trouwden in 1956. Omdat zijn overlijden kort na dat van paus Johannes Paulus op 2 april 2005 kwam, werd de dood van Rainier daardoor overschaduwd in de media. 
Hij heeft dus niet meer mogen meemaken het geluk dat zijn troonopvolger Albert trouwde in 2012 met Charlene Wittstock. Prinses Charlène schonk op 10 december 2014 het leven aan prinses Gabriella en prins Jacques. Jacques is eerste in lijn voor de troonopvolging in Monaco, voor zijn oudere tweelingzus Gabriella.
En ook niet dat hij er nog 2 achterkleinkinderen bij kreeg namelijk Sascha, de zoon van zijn kleinzoon Andrea en kleinzoon Raphael, zoon van zijn kleindochter Charlotte.

1 opmerking: