donderdag 27 augustus 2015

Pieter-Christiaan en Anita 10 gelukkige jaren

Prins Pieter Christiaan en prinses Anita zijn op 25 en 27 augustus 2015 10 jaar getrouwd. 
Prins Pieter Christiaan en Anita van Eijk hebben elkaar leren kennen op een feestje in 1999 in Londen. Beide waren door vrienden overgehaald om naar het feestje te gaan, en toen ze elkaar daar ontmoetten was het liefde op het eerste gezicht. Beide werkte op dat moment in Londen.
Prins Pieter Christiaan heeft Anita enige weken voor de bekendmaking van de verloving ten huwelijk gevraagd op het dak van paleis Het Loo.

Helemaal onverwachts kwam de dubbele verloving op 25 februari 2005 niet. Anita van Eijk en Aimée Söhngen waren al enkele keren gesignaleerd bij officiële gelegenheden van het Koninklijk Huis. Zo verschenen ze voor het eerst met Pieter-Christiaan en Floris in het openbaar bij de doop van prinses Amalia, op 12 juni 2004. Vier maanden later waren ze aanwezig bij de doop van Claus-Casimir, de zoon van prins Constantijn en prinses Laurentien.

Naast prinses Marilène en prinses Annette completeerden Anita en Aimée het kwartet schoondochters van prinses Margriet en prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. „We zijn uitverkocht”, meldde schoonvader Pieter triomfantelijk tijdens de verloving.

Paleis het Loo te Apeldoorn was het decor voor de dubbele verloving. De prinsen Pieter-Christiaan en Floris van Vollen¬hoven presenteerden Anita en Aimée. Na afloop van de bekendmaking is er een verlovingsreceptie, zodat familie en vrienden de beide paren kunnen feliciteren.

Pieter-Christiaan en Floris kozen ervoor geen toestemming voor hun huwelijk te vragen aan de Staten-Generaal. Het was de jongste zonen van prinses Margriet duidelijk dat er geen politiek draagvlak zou zijn voor een toestemmingswet. „We hebben er niet lang over nagedacht”, bekende Pieter-Christiaan tijdens zijn verloving. „Er zijn zo veel neven en broers voor ons in de lijn van troonopvolging.”
Het gevolg van deze beslissing was dat de prinsen geen lid meer zijn van het Koninklijk Huis. Hun huwelijk verschafte Anita en Aimée geen adeldom. Ze mogen wel de titels van hun man voeren. Prinses van Oranje-Nassau, van Vollenhoven, met de aanspreektitel hoogheid.
Daartegenover leverden ze wel hun privacy in. Koninginnedag is tot nog toe een verplicht nummer. Evenals incidentele officiële bijeenkomsten. Zo openende de vier schoondochters van prinses Margriet eind 2005 de tentoonstelling ”Kerstmis op Paleis Het Loo”, nadat ze de tentoonstelling ”Bruiden van Het Loo” bekeken hadden. Ook zijn de prinsessen meestal jaarlijks aanwezig op het Peter Stuyvesant Ball in New York. Verder blijven de prinsessen op de achtergrond en hebben ze weinig last van de pers. En dat houden ze graag zo. 
Prins Pieter-Christiaan en Prinses Anita trouwden 25 augustus 2005 burgerlijk in Paleis Het Loo te Apeldoorn. Op de belangrijkste dag van hun leven maakte het Prinselijk Paar gebruik van onze Rolls-Royce Phantom V State Limousine Silver / Royal blue (1962), ex-hofauto van Z.M. Koning Olav van Noorwegen. Dit was het speciale verzoek van het paar.
Het huwelijk werd in kleine kring voltrokken in de Audiëntiezaal van het paleis. Burgemeester de Graaf voltrok het huwelijk. Onder de aanwezigen waren de koningin, de premier en de beide Kamervoorzitters. Prins Willem-Alexander en prins Friso en hun vrouwen ontbraken, maar zullen wel aanwezig zijn bij het Kerkelijk huwelijk. Als getuigen had Pieter-Christiaan twee vrienden gevraagd en Anita twee vriendinnen. De meeste mannen droegen volgens afspraak een gele stropdas.
Na afloop van de burgerlijke huwelijksvoltrekking vindt er een receptie plaats voor 500 genodigden in het paleis en aansluitend is er een diner voor de familie en enkele genodigden op kasteel Het Oude Loo te Apeldoorn
Pieter Christiaan blijft gewoon prins en Anita mag zich voortaan prinses noemen. De dag (26 augustus) na de burgerlijke huwelijksvoltrekking brengt het paar door met goede vrienden en ’s-Avonds geeft het paar een feestje, speciaal voor hun buitenlandse gasten, in Scheveningen. Als speciale verassing gaf hij een eigen optreden als disjockey. 
De Kerkelijke huwelijksvoltrekking vindt plaats op 27 augustus 2005 in de Grote of Sint Jeroenskerk in Noordwijk. De oecumenische dienst staat onder leiding van dominee Henk Leegte 
De getuigen van prinses Anita zijn: Caroline van der Toorn- van Eyk, zus van Anita en Alexandra de Witt- Cavard, vriendin van Anita. De getuigen van prins Pieter –Christiaan zijn: Prins Bernhard, broer van Pieter Christiaan en Erik Hazelhoff Roelfzema, goede vriend van de familie.
De bruid zei in een gesprek met de pers, na afloop van de ceremonie, dat ze hoopte in redelijke anonimiteit verder te kunnen leven met haar man in hun nieuwe huis in Amsterdam. Ze gaat een bedrijf in de mode beginnen, maar veel wilde ze daar nog niet over kwijt. Later verhuizen zij naar Noordwijk
Na afloop van de Kerkelijke huwelijksvoltrekking geniet het paar met de familie en genodigden van een dejeuner in het paleis. Tot slot is er nog een feest voor ongeveer 800 genodigden, met als hoogtepunt een optreden van de Noord Ierse zangeres Katie Melua en goede vriend Frank Houben fungeert als disjockey op het avondfeest.
Hierna vertrekt het paar voor een huwelijksreis van drie weken voor een voor ons onbekende bestemming.
En na de huwelijksreis begint het normale leven voor de prins en prinses. Prins Pieter Christiaan gaat weer werken als Beroeps bij de Directie Operaties van de Koninklijke Marechaussee. Hij verlaat deze dienst als Luitenant Kolonel in 2009, maar blijft als reservist verbonden aan het Wapen der Koninklijke Marechaussee.
De prins is bestuurslid van het Rode Kruis en voorzitter van Laureus Nederland Laureus Nederland is opgericht in 2009 als onderdeel van de internationale Laureus Sport for Good Foundation en is als Nederlandse stichting één van de acht nationaal opererende dochterstichtingen, met de prins als een van de bestuurleden
Sinds 7 november 2012 is de prins ook voorzitter van de Vereniging Beveiligingsmanagers Nederland en werkt sinds 10 januari 2014 bij de Nederlandse Vestiging van het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Sentillian in Den Haag.
En sinds 7 juni 2014 is de prins door de Ledenraad bij de Kroon voorgedragen voor benoeming tot vicevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis
Prinses Anita werkt als zelfstandig ondernemer. In 1997 trad de prinses in dienst bij Bloomberg in Amsterdam en Londen, zij werkte op de afdeling Sales/Marketing en TV productie. De prinses heeft zich bij de Kamer van Koophandel ingeschreven m.i.v. 1 augustus 2006 met een eigen modebedrijf “Nita Design”. Ze wil graag zelf kleding en schoenen gaan ontwerpen
Wat de precieze plannen zijn van Prinses Anita met haar bedrijf, is nog niet duidelijk. 
Op 28 november 2006 wordt dochter Emma Francisca Catharina geboren in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwengasthuis om 18.00 uur. Emma woog bij haar geboorte 3970 gram.

Emma wordt gedoopt op 25 augustus 2007 in de kapel van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Emma wordt gedoopt door de Haagse dominee E.C. Roos. Haar peetouders zijn Prins Bernhard, haar tante Caroline van der Toorn-van Eijk, Evert Jan Wamsteker en Gravin Alexandra de Witt-Cavard. Eerder moest de doop worden uitgesteld vanwege de huidproblemen van Pieter-Christiaan.
Op 15 mei 2008 werd er bekend gemaakt dat Emma en broertje of zusje verwacht in Oktober 2008. Op 19 november 2008 is prinses Anita in de vroege ochtend bevallen van een tweede kindje, een zoontje en dus een broertje voor Emma. Het kindje kwam op 01:31 uur ter wereld in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Pieter woog 3745 gram. En hij kreeg de namen Pieter Anton Maurits Erik van Vollenhoven.
Pieter is gedoopt op 20 september 2009.
Prins Pieter Christiaan is in het verleden behandeld voor een infectieziekte. Hij heeft enkele dagen doorgebracht in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en dit was in 2007. Hij is hiervoor behandeld met medicijnen die via een infuus, rechtstreeks in de ader is ingebracht. 
Prinses Anita is 12 september 2011 naar de Verenigde Staten gegaan samen met haar man Prins Pieter Christiaan voor behandeling van “Neurologische klachten”. Dit alles in overleg met haar eigen neuroloog. De prinses is in het Cedars-Sina Medical Center in Los Angeles geopereerd vanwege een spontaan lek van hersenvocht (liquor) in haar rug. Deze ingrijpende operatie was erg complex en is uitgevoerd door een gespecialiseerde arts. De operatie is goed verlopen en de revalidatie periode verloopt voorspoedig. Desondanks is zij vanwege een longontsteking niet aanwezig samen met de Koninklijke familie tijdens Koninginnedag 2012 in Rhenen en Veenendaal, Utrecht. Zij is ook afwezig als op 16 juni 2012 nicht prinses Maria Carolina trouwt met Albert Brenninkmeijer in Florence. Haar man is dan wel aanwezig.
Lange tijd is het stil rondom de prinses, maar als haar schoonmoeder prinses Margriet haar 70e verjaar viert op 19 januari 2013 is zij er bij. 
Als Koningin Beatrix op 1 februari 2013 haar 75e verjaardag viert is de prinses voor het eerst weer in het openbaar aanwezig op 30 april is zij samen met haar man aanwezig bij de inhuldiging van neef Willem Alexander in Amsterdam.
En uiteraard als haar schoonvader Pieter van Vollenhoven zijn 75e verjaardag viert en 25 jaar slachtofferhulp op 8 december 2014 in het Beatrix Theater te Utrecht is prinses Anita samen met haar man aanwezig.

.Op Koningsdag 26 april 2014 in de Rijp en Amstelveen was zij wel aanwezig, evenals op Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht op 27 april 2015 was zij aanwezig.
Ook zou zij op maandagavond 5 mei 2015 samen met haar man en schoonouders aanvankelijk aanwezig zijn bij het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen om de herdenkingsplechtigheid bij te wonen voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 waar ook ter wereld voor het Koninkrijk zijn gevallen. Om onbekende reden was zij hierbij niet aanwezig.


© geschreven door Anja, foto's © gettyimages, RVD, koninklijke foto's

1 opmerking: