dinsdag 5 april 2016

Koning Carl-Gustaf 70 jaar I

Op 30 april 2016 hoopt de Zweedse koning Carl-Gustaf zijn 70ste verjaardag te vieren. De komende tijd zal royaltykids dan ook in het thema staan van de Zweedse royalty(kids). In de eerste van de serie 'Koning Carl-Gustaf 70 jaar' een mooi overzicht over de jonge jaren van de koning zelf. 
Carl-Gustaf werd op 30 april 1946 geboren als jongste van vijf kinderen. Carl-Gustaf was de eerste zoon voor  Prins Gustaf Adolf, Hertog van Västerbotten en Prinses Sibylla van Saksen-Coburg en Gotha. Carl-Gustaf heet voluit: Carl Gustaf Folke Hubertus. Carl-Gustaf ontving de titel graaf van Jämtland.
Op 7 juni 1946 werd prins Carl-Gustaf gedoopt in de koninklijke kapel door de aartsbisschop van Uppsala. Zijn peetouders zijn: kroonprins Frederick en kroonprinses Ingrid van Denemarken, kroonprins Olav V van Noorwegen, prinses Juliana van Nederland, koning Gustaaf V van Zweden, Erfprins Friedrich Josias van Saksen-Coburg en Gotha, kroonprins Gustaaf VI Adolf en kroonprinses Louisevan Zweden en graaf Folke en gravin Maria Bernadotte af Wisborg.
Prins Carl-Gustaf was nog geen jaar oud toen op 26 januari 1947 zijn vader bij een vliegtuigongeluk om het leven kwam. 3 jaar later in 1950, toen zijn opa Gustaaf V overleed, werd prins Carl-Gustaf de kroonprins van Zweden. 
Nadat Carl-Gustaf het middelbaar onderwijs afgerond had, volgde hij 2,5 jaar onderwijs bij het Koninklijke Zweedse leger, de Koninklijke Zweedse Marine en de Koninklijke Zweedse Luchtmacht. Verder voltooide hij ook zijn academische studies in de geschiedenis, sociologie, politicologie, fiscaal recht en economie aan de universiteit van Uppsala en de Universiteit van Stockholm. Verder werd hij ook voorbereid op zijn rol als koning.
In 1972 ontmoette Carl-Gustaf Silvia Sommerlath bij Olympische Zomerspelen 1972 in München.
Op 15 september 1973 werd Carl-Gustaf de koning van Zweden. Op 19 september 1973 werd hij beëdigd.
Op 19 juni 1976 stapten Carl-Gustaf en Silvia in het huwelijksbootje.
Hun eerste kindje, dochter Victoria, werd geboren op 14 juli 1977.
Hun tweede kindje, zoon Carl-Phillip, werd geboren op 13 mei 1979.
Hun derde kindje, dochter Madeleine, werd geboren op 10 juni 1982.
Een mooie gezinsfoto uit 1996

1 opmerking:

  1. Heel mooie collage waarmee je deze serie opent. Ik hou van de Zweedse Royaltykids. Ook deze foto's vind ik mooi om te zien. Wel erg verdrietig dat de vader van Koning Carl Gustaf zo jong stierf.

    BeantwoordenVerwijderen