dinsdag 3 mei 2016

Koning Carl-Gustaf 70 jaar IV

Op 30 april 2016 hoopt de Zweedse koning Carl-Gustaf zijn 70ste verjaardag te vieren. De komende tijd zal royaltykids dan ook in het thema staan van de Zweedse royalty(kids). In de vierde van de serie 'Koning Carl-Gustaf 70 jaar' een mooi overzicht van het huwelijk van Victoria & Daniel,
Victoria & Daniel
Sinds 2002 werden prinses Victoria en Daniel Westling samen gezien. Daniel was de persoonlijke trainer van Victoria en tevens een sportschooleigenaar. Officieel waren ze alleen maar goede vrienden en verder wilden ze er niets over kwijt. De relatie zorgde voor veel speculaties en kritiek. Daniel was immers niet van adellijke afkomst. Prinses Victoria zei in 2005 tijdens een interview met een Japanse krant: 'Ik denk dat de moderne manier om te trouwen is wanneer je van elkaar houdt, ook voor de Zweden. Dan maakt het niet uit waar iemand vandaan komt.' En zonder een naam te noemen bevestigde ze het feit van de relatie: 'Er is iemand in mijn leven gekomen.'
Op 24 februari 2009 wordt dan eindelijk de verloving van Victoria en Daniel bekend gemaakt. De verloving werd via een boodschap op YouTube bevestigd, nadat er een overleg tussen de koning en de premier geweest was. Het huwelijk zal plaats vinden in 2010. Tijdens de persconferentie zei kroonprinses Victoria, over de 7 jaar lange relatie: 'Ja, het heeft wel lang geduurd, maar dit is ook geen gewone situatie.' Het koppel is nu zeker van hun zaak, zoals ze tijdens de conferentie aangaven.
Prins Daniel deed zijn huwelijksaanzoek in het park van slot Drottningholm. Daniel was vooraf erg nerveus en hoopte op een 'ja'. De relatie tussen Daniel en Victoria was 'zo' ook al goed, maar toch juichte prinses Victoria het idee van Daniel maar al te graag toe. Zo kreeg Daniel niet één 'ja', maar Victoria herhaalde haar antwoord meerdere malen.
Vlak voor de officiële bekendmaking van de verloving gaf het Zweedse kabinet zijn instemming. Premier Reinfeldt: 'In deze donkere tijden biedt het kroonprinselijk huwelijk een licht van hoop.'
Daniel Westling zal na zijn huwelijk Prins Daniel, hertog van Västergötland zijn. Daniel hoopt dat het Zweedse volk hem zal accepteren en steunen. Daniel werd warm en hartelijk ontvangen door de koninklijke familie, maar toch waren de eerste stappen in het publieke leven nog even moeilijk.
Op 18 juni 2010 wordt er een gala gehouden ter ere van het aanstaande huwelijk van Victoria en Daniel.

Op 19 juni 2010 is het 'de grote dag voor prinses Victoria en Daniel Westling'. De dag waarop zei elkaar hun 'ja-woord' mogen geven in de Storkyrkan in Stockholm. Prinses Victoria werd aan de arm van haar vader de kerk 'ingebracht'. Bij het altaar stond Daniel met prins Carl-Phillip te wachten.

Nadat het 'ja-woord' geklonken heeft mochten Daniel en Victoria de ringen uitwisselen. Na de kerkdienst liep het echtpaar de kerk uit. Op de trappen bij de kerk werd de eerste kus gegeven. Eenmaal uit de kerk zwaait het echtpaar kort naar het publiek.

Daarna begint de rijtoer door Stockholm. Zodat alle Zweden uitgebreid de kans krijgen om Victoria en haar prins Daniel te zien.
Na de rijtoer stapt het echtpaar aan boord om naar het paleis te varen. Bij het paleis staan de gasten al te wachten en wordt het echtpaar gefeliciteerd door de ouders, Carl-Phillip en Madeleine.

Op de muur houdt prinses Victoria een korte toespraak waarin ze haar man voorstelt aan het publiek.

's Avonds bij het banket worden er toespraken gehouden door koning Carl-Gustaf en prins Daniel. Prins Daniel hield zijn toespraak in zowel het Engels als het Zweeds. Na Daniel volgt vader Westling.

Bruidsmeisjes en bruidsjonkers van Victoria en Daniel waren: kroonprinses Amalia van Nederland (6), prins Christian van Denemarken (4), prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen (6), Giulia Sommerlath (14), Hedvig Blom (11), Ian de Geer (8), Léopold Sommerlath (7), Madeleine von Dincklage (11), Vera Blom (6) en Vivian Sommerlath (15).

1 opmerking:

  1. Leuk om terug te zien, vooral hoe klein de bruidskindjes waren :)

    BeantwoordenVerwijderen