vrijdag 10 juni 2016

Prins Phillip 95 jaar!

Vandaag,10 juni 2016, viert Prins Philip van Engeland, de hertog van Edinburg, zijn 95e verjaardag. Anja heeft weer een mooi themadeel over prins Phillip, duke van Edinburgh gemaakt.
  Prins Philip, hertog van Edinburgh wordt geboren op Korfoe, Griekenland op 10 juni 1921 als zoon van Prins Andreas van Griekenland (1882-1944) en prinses Alice van Battenberg (1885-1969).   
Prins Philip was de enige zoon van Prins Andreas en Prinses Alice. Hij heeft nog 4 oudere zusters te weten:
1) Margaretha (1905-1981) en zij is gehuwd met Gottfried, prins Gottfried zu Hohenlohe-Langenburg.
2) Theodora (1906-1969) en zij is gehuwd met Markgraaf Berthold van Baden
3) Cecilia (1911-1937 en zij huwt met George Donatus, Groothertog van Hessen-Datmstadt
4) Sophia (1914-2001 en zij huwt met Christoffel, prins van Hessen Kassel
Prins Philip werd gedoopt in de Grieks-orthodoxe kerk en zijn peetouders waren Koningin Olga van Griekenland, zijn vaderlijke grootmoeder en de burgemeester van Korfoe.   
Prins Philip doorliep de Amerikaanse school in Parijs en in 1928, ging hij wonen met zijn grootmoeder Prinses Victoria van Battenberg en zijn oom George Mounbatten op Kensington Palace en doorliep daar de Cheam School. Zijn familie werd verbannen uit Griekenland, vandaar dat hij in Engeland terechtkwam.
In de komende drie jaar, zijn, zijn 4 zussen getrouwd met Duitse prinsen en verhuisde hij van Engeland naar Duitsland. Zijn moeder werd opgenomen, daar bij haar de diagnose schizofrenie was vastgesteld. Zijn vader verhuisde naar een Monte Carlo en Philip had weinig contact met zijn moeder voor de rest van zijn jeugd.
In 1933 werd hij naar de Schule Schloss Salem gestuurd, daar dit kasteel eigendom was van zijn zwager Berthold van Baden, die met zijn zuster Theodora was getrouwd. 
Met de opkomst van het nazisme in Duitsland, merkte de jonge Philip hier weinig van omdat hij veel tijd doorbracht in de rest van Europa. Hij bezocht scholen in Parijs, Engeland, Duitsland en Schotland. In Schotland maakte hij in 1939 zijn middelbare school af, waarna hij bij de Britse marine ging en Lid werd van de Royal Navy en een opleiding begon bij de Royal Naval College in Dartmouth. De zomer voordat hij in dienst trad ontmoette de 18-jarige Philip de toen 13-jarige Elizabeth. Haar vader, koning George VI, had Philip namelijk gevraagd om zijn twee dochters te escorteren tijdens een meerdaags bezoek aan de Britse marine. Elizabeth werd verliefd op Philip en de twee begonnen brieven naar elkaar te schrijven.
  Na de oorlog,  vroeg Philip de koning om de hand van zijn dochter en hij stemde toe totdat Elisabeth de leeftijd van 21 had bereikt. Prinses Elisabeth vierde haar 21e verjaardag op 21 april 1947 en voor de officiële aankondiging van hun verloving op 10 juli 1947, gaf hij zijn Griekse en Deense Koninklijke titels op en werd Brits onderdaan. En hij nam de naam aan van zijn voorouders en wel Mounbatten.    
Philip en Elizabeth zijn beiden nakomelingen van koningin Victoria. Philip is een achterkleinzoon van de tweede dochter van koningin Victoria, prinses Alice, en Elizabeth is een achterkleindochter van koningin Victoria's oudste zoon, de latere koning Eduard VII.
Na een verloving van ruim 5 maanden, trouwde Luitenant Philip Mounbatten, de 21 jarige prinses Elisabeth op 20 november 1947. Op de ochtend van de bruiloft, werd hij hertog van Edinburgh, graaf van Merioneth, en Baron Greenwich van Greenwich in het graafschap van Londen. Zij trouwde om 11.30 uur in de Westminster Abbey in Londen.
Prinses Elizabeth werd bijgestaan door acht bruidsmeisjes: Prinses Margaret (haar jongere zus), Prinses Alexandra van Kent (haar nicht), Lady Caroline Montagu-Douglas-Scott (dochter van de hertog van Buccleuch), Lady Mary Cambridge (haar achternicht), Lady Elizabeth Lambart (dochter van de graaf van Cavan), Pamela Mountbatten (een volle nicht van Philip), Margaret Elphinstone (haar nicht) en Diana Bowes-Lyon (haar nicht). Haar neven Prins William van Gloucester en prins Michael van Kent waren bruidsjonkers.
Prins Phillip werd bijgestaan door zijn best man Marquis of Milford (zie foto:)
Na hun huwelijk werd Elisabeth ook Hertogin van Edinburg en zij vertrokken voor de huwelijksreis naar Broadlands in Hampshire, de thuisbasis van de oom van Philip, graaf Mounbatten.
Prins Philip verliet na zijn huwelijk de actieve dienst en werd commandant in 1952 toen Elisabeth Koningin werd in 1952. 
Prinses Elisabeth en prins Philip kregen 4 kinderen te weten:
1) Charles, prins van Wales * 14-11-1948 trouwde in 1981 met Lady Diana Spencer, gescheiden 1996, Diana overleed op 31-08-1997. Uit dit huwelijk 2 zonen; trouwde in 2005 met Camilla Parker Bowles
2) Anne, Prinses Royal *15-08-1950 trouwde 1973 Captain Mark Philips. Gescheiden 1992 en uit dit huwelijk 1 zoon en 1 dochter; trouwde december 1992 met Timothy Laurence
3) Andrew, hertog van York * 19-02-1960, trouwde 1986 Sarah Ferguson, gescheiden 1996 en uit dit huwelijk 2 dochters.
4) Edward, graaf van Wessex *10-03-1964, trouwde 1999 Sophie Rhys Jones en uit dit huwelijk 1 zoon en 1 dochter.
Charles en Anne met ouders, grootouders en overgrootmoeder
Anne en Charles met ouders 1952
De Koninklijke familie in 1965
Het gezin in  1976
Na het uitwuiven op het vliegveld van zijn dochter, die met haar man een aantal Engelse Commonwealth landen zou gaan bezoeken, werd George VI ernstig ziek. Het was de laatste keer dat de koning zijn dochter zag. Enkele weken daarna overleed hij in Sandringham op 6 februari 1952, aan de gevolgen van longkanker. Elisabeth werd daardoor koningin toen ze buiten Engeland vertoefde. Nadat hij was opgebaard in de Westminster Hall, werd hij bijgezet op 15 februari in de St. George’s Kapel in Windsor Castle. Volgens de Engelse traditie mag een kroonplechtigheid niet plaatsvinden in de rouwperiode na de dood van een vorst, vandaar dat de kroning plaats zal vinden, ruim een jaar later.  Op 2 juni 1953 wordt Elisabeth gekroond in de Westminster Abbey 
Koningin Elisabeth en prins Philip hebben 9 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen (2 van kleinzoon William, 2 van kleinzoon Peter Philips en 1 van kleindochter Zara Philips).
Kroonprins Charles trouwt op 29 juli 1981( gescheiden in 1996) met Lady Diana Spencer en zij krijgen 2 zonen: William en Harry
14 november 1973 (gescheiden in 1992) Prinses Anne en Mark Philips en zij krijgen een zoon Peter Philips en dochter Zara Philips
Prins Andrew huwt op 23 juli 1986 (gescheiden in 1996) met Sarah Ferguson en krijgen 2 dochters: Beatrice en Eugenie
Prins Edward huwt op 19 juni 1999 met Sophie Rhys Jones en hebben een dochter Louise en een zoon James
Kleinkinderen v.l.n.r: William, (Frederick Windsor,) Peter en Zara Philips   
Met kleinkinderen Beatrice en Eugenie
Lady Louise met ouders en grootouders
Edward met vrouw en kinderen
Prinses Anne hertrouwde op 12 december 1992 met Timothy Laurence. Ze moesten in een Schotse kerk trouwen, omdat de Engelse kerk gescheiden mensen verbiedt te hertrouwen in hun kerken. Ze hebben geen kinderen samen.
Prins Charles trouwt na de scheiding en na het overlijden van zijn ex-vrouw Lady Diana,op 9 april 2005 met Camilla Parker Bowles  
Kleinzoon Peter Philips trouwt op 17 mei 2008 met Autumn Kelly en hebben 2 kinderen, Savannah(2010) en Isla (2012) Philips. Savannah is het eerste achterkleinkind van Prins Philip en Koningin Elisabeth.
 Het eerste achterkleinkind: Savannah Philips
De oudste kleindochter Zara Philips trouwt 30 juni 2011 met de rugbyspeler Mike Tindall en zij kregen een dochter Mia Grace op 17 januari 2014
De 2e in lijn van de troonopvolging is kleinzoon Prins William en hij trouwt op 29 april 2011 met Caterine Middleton.
Hun eerste baby wordt geboren op 22 juli 2013 en luistert naar de namen George Alexander Louis.

George is het 3e achterkleinkind voor prins Philip en Koningin Elisabeth.
 Gemaakt tijdens de doop van prins George 23 oktober 2013
4 generaties in 1894
en nu in 2016
2 jaar later krijgen de Hertog en hertogin van Cambridge, de titel van William en Catherine, hun 2e kind een meisje, het 5e achterkleinkind van Prins Philip en Koningin Elisabeth: Charlotte Elisabeth Diane en zij is geboren op 2 mei 2015.
Het prinsesje is, na prins Charles, prins William en prins George, vierde in lijn voor de Britse troon. De doop van prinses Charlotte is op 5 juli 2015 in de St. Mary Magdalene kerk in Sandringham, waar haar ouders een buitenhuis hebben op een landgoed van zijn oma Koningin Elisabeth en dan zullen de trotse overgrootouders er ook bij zijn.
Prins Philip kampt de laatste jaren met een zwakke gezondheid. In een interview ter gelegenheid van zijn negentigste verjaardag in 2011 gaf hij aan het in de toekomst rustiger aan te gaan doen. "Ik wil wat meer tijd voor mezelf. Wat minder verantwoordelijkheid en minder gedoe. Minder voorbereiding en nadenken over wat je nu weer moet zeggen. Bovendien: mijn geheugen wordt minder. Ik vergeet namen en zo.", liet hij optekenen. Hij had zijn plicht voor volk en geadopteerd vaderland wel gedaan, maar een blik op de Koninklijke agenda leert dat Philip nog steeds zeer actief is.
In december 2011 werd hij behandeld voor een verstopt bloedvat. Op 4 juni 2012 werd hij met een blaasontsteking opgenomen in het ziekenhuis, maar werd op 9 juni al ontslagen. Op 15 augustus van dat jaar werd hij wederom met klachten aan zijn blaas opgenomen in het ziekenhuis, nu in Aberdeen en in juni 2013 onderging hij een kijkoperatie, na klachten over pijn in de onderbuik.
 Trooping Colour, verjaardag van zijn vrouw in 2015 met achterkleinzoon prins George
Philip, hertog van Edingburg is peetvader van o.a. Ambrosia Tondato, zoon van Allegra Tondato en Ashley Hicks, die weer een dochter is van Pamela Hicks, dochter van wijlen Lord Mounbatten. Lord Mounbatten was een oom van prins Philip
 Royal Windsor Horse Show 2016
© Tekst: met dank aan Anja!

3 opmerkingen:

  1. Tjonge, wat zit hier een werk in, Anja, complimenten! Veelbewogen leven. Mooie foto's, vooral met baby's of kinderen er op ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zit er inderdaad in, veel tijd en energie, maar ik doe het graag en zeer zeker als de lezers het waarderen. Dank je wel voor de reactie Jenny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat er een aantal fouten in zitten qua namen. Het is niet Elisabeth maar Elizabeth. Charlotte Elisabeth Diane is fout gespeld, dit moet zijn: Charlotte Elizabeth Diana.

    BeantwoordenVerwijderen