zaterdag 3 december 2016

Felipe en Letizia 12,5 jaar getrouwd!

Op 22 november 2016 waren koning Felipe en koningin Letizia alweer 12,5 jaar getrouwd. Anja maakte weer een mooie special die helaas niet eerder online kon komen in verband met mijn studie.

Op 22 november 2016 waren Koning Felipe en Koningin Letitzia 12 ½ jaar getrouwd, maar wie zijn zij eigenlijk en hoe hebben ze elkaar leren kennen.

Voor Koning Felipe moeten we dan 48 jaar terug en voor de Koningin 44 jaar. Koning Felipe wordt geboren als Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Bourbon y de Grecia, het derde kind en als enige zoon van Juan Carlos Alfonso Víctor Maria de Bourbon y Bourbon dos Sicilias en Sophia Margareta Victoria Frederik, Prinses van Griekenland en Denemarken. Zij kreeg de titel koningin van Spanje, nadat haar echtgenoot Juan Carlo I in 1975 tot koning werd verheven.
Uitleg van zijn namen: De naam Felice kwam van Felice V, de eerste Bourbon die de troon van Spanje besteeg. Juan kwam van zijn grootvader langs vaderszijde; Juan de Bourbon, graaf van Barcelona; Pablo komt dan weer van zijn grootvader langs moederszijde, koning Pabo van Griekenland en Alfonso komt van zijn overgrootvader koning Alfonso ISI. Todos los Santos is een traditie binnen de Spaanse Koninklijke familie. 
Felice Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos wordt geboren op 30 januari 1968 te Madrid. Hij heeft dan al 2 zusjes de infantes Elena en Christina. Doordat de Spaanse troonopvolging voorrang geeft aan mannelijke opvolgers boven vrouwelijke troonopvolgers, had Felice in de lijn van troonopvolgers voorrang op zijn beide oudere zussen.
De doop van Felice is op 8 februari 1968 in het Zarzuela paleis door monseigneur Kasjmir Morille, de aartsbisschop van Madrid. Zijn peetouders zijn de graaf van Barcelona, Juan de Bourbon en de koningin weduwe van Alfonso XIII, Victoria Eugenia van Spanje. Tijdens de doop was naast tal van andere openbare figuren ook generaal Francisco Franco aanwezig.
Prins Felipe volgt het basis- en voortgezet onderwijs op de Santa Maria de Los Rosales school te Madrid 
Zijn vader Juan Carlos wordt op 22 november 1975 uitgeroepen tot Koning van Spanje, na de dood van Generaal Francisco Franco, waardoor Felipe de officiële troonopvolger wordt. Echter krijgt hij pas op 1 november 1977 de titel Prins van Asturië. Prins Felipe is dan 7 jaar. 
Op 30 januari 1986, toen hij 18 jaar was, zwoer Felipe in de kamer van volksvertegenwoordigers, getrouwheid aan de Grondwet van 1978 en aan de koning en daarmee ontving hij zijn aanstelling als troonopvolger
Als kroonprins woonde hij met vrouw en kinderen in het Pabellón del Príncipe, een paleis uit 2002 dat op het terrein van het Zarzuela paleis staat. Als koning bleef hij er wonen omdat hij zijn ouders in het koninklijk paleis liet wonen, hij gebruikt enkel een kantoor in het Zarzuela paleis.
Van september 1985 tot juli 1988 volgt kroonprins Felipe verschillende opleidingen in de Landmacht, Luchtmacht en bij de Marine. In juli 1989 ontving hij in alle drie de Krijgsmachtonderdelen hoge rangen
Van oktober 1988 tot juni 1993 studeerde hij Rechten en programma onderdelen Economie aan de Universiteit van Madrid. In september 1993 schreef de prins zich in voor een Masters Degree aan de Universiteit van Georgetown in Washington D.C., waar hij op 26 mei 1995 afstudeerde.
Hierna ging hij zich voorbereiden op zijn taken als kroonprins. Hij verdiepte zich in allerlei aspecten van de Spaanse Maatschappij. Hij heeft regelmatig ontmoetingen met vertegenwoordigers uit de politiek, economie en wetenschap. Ook begeleidt hij vele buitenlandse handelsmissies als ambassadeur om de Spaanse economische en commerciële belangen te behartigen.
In 1992, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona was Felipe lid van het Spaanse Olympische zeilteam en eindigde met zijn ploeg als zesde. Bij de openingsceremonie droeg Felipe de Spaanse vlag als captain van het Spaanse team het stadion binnen. 
Koningin Letitzia wordt 44 jaar geleden geboren in Oviedo op 15 september 1972 als eerste dochter van Jesus Ortiz en Paloma Rocasolano. Ze heeft nog twee jongere zussen en wel Thelma (1973) is getrouwd op 11 mei 2012 en gescheiden na 2 jaar met Jaimie del Burgo en Erika (1975-2007).
Voor haar basisonderwijs gaat ze naar de La Gesta openbare school in Oviedo en later naar het Alfonso 11 instituut in Oviedo. Als ze in 1984 14 jaar is, verhuist ze samen met haar ouders en zussen naar Madrid, waar ze haar Middelbare schoolopleiding voortzet op het Ramiro de Maetzu Instituut. 
Letizia begon in 1990 met haar studie Journalistiek, aan de Universiteit van Madrid. Ze werd, net zoals haar vader en grootvader waren geweest, een journalist. Ze werd landelijk bekend, en werd zelfs nog uitgeroepen tot beste verslaggeefster onder de 30 jaar. Ook behaalde zij een Master Degree in Audiovisuele Journalistiek van het Audiovisual Journalisme Instituut.
Na haar studie in Spanje volgde ze een doctorale studie in Mexico waar ze ook voor een krant ging werken. Na haar terugkomst uit Mexico begon ze haar journalistieke carrière pas echt bij La Nueva España, een krant uit Asturië. Daarnaast werkte ze nog als editor bij het Spaanse nieuwsagentschap EFE. 
In 1998 huwde ze voor de wet met Alonso Guerrero, een 10 jaar oudere hoogleraar aan de universiteit van Madrid, maar dit huwelijk werd na een jaar alweer ontbonden. Na haar scheiding presenteerde ze onder andere voor CNN en CANALplus.
Ze kreeg landelijke bekendheid en als verslaggeefster versloeg ze de aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten en bezocht ze Irak. Ze verslaat bij voorbeeld live de nasleep van ‘9/11’ en wint een onderscheiding voor de beste Spaanse journalist onder de 30.
In het najaar van 2002 ontmoette Letizia Ortiz de Spaanse kroonprins Felipe bij een etentje bij wederzijdse vrienden. Ze wisten hun romance een jaar geheim te houden. Op 31 oktober 2003, de dag voordat de verloving werd aangekondigd, presenteerde Letizia nog het 9-uurjournaal en de volgende dag stond ze zelf in de schijnwerpers.
In drie opzichten was ze een sensationele bruid: ze was Spaans, niet van adel en gescheiden. Dat laatste was voor de invloedrijke Rooms-katholieke Kerk in Spanje niet onoverkomelijk, omdat ze niet voor de kerk was getrouwd, alleen voor de wet.
"Haar werk was voor haar het belangrijkste in haar leven en na haar verloving moest ze dat loslaten. Dat was een grote opoffering voor haar", zegt koningshuisdeskundige Carmen Enríquez Medina. In plaats van het nieuws te brengen werd 'Doña Letizia' ineens zelf voorpaginanieuws op 1 november 2003.
Op 22 mei 2004 vond onder wereldwijde mediabelangstelling en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van 40 vorstenhuizen het huwelijk plaats tussen kroonprins Felipe van Spanje en Letizia Ortiz Rocasolano in de Almudena-kathedraal te Madrid. De regen die op de huwelijksdag met bakken uit de hemel valt, verhoogt de passie ook niet. En dat terwijl de Koninklijke familie een dag voor de bruiloft nog eieren heeft geofferd aan de heilige Clara, een ritueel om verzekerd te zijn van mooi weer op de grote dag.
In mei 2005, een jaar na hun huwelijk, maken Felipe en Letitzia bekend dat ze hun eerste kind verwachten en op 31 oktober 2005 is het zover: Leonor de Todor Los Santos de Bourbon Y Ortiz wordt geboren in de Ruberkliniek te Madrid. 
In het nieuwe jaar en wel op 14 januari 2006 wordt de kleine Leonor gedoopt in de kapel van het Zarzuela paleis met als peetgetuigen haar grootouders: Koning Juan Carlos en Koning in Sofia.
Als haar ouders de baby volgens een eeuwenoude traditie opdragen aan Maria, in de Onze Lieve Vrouwe van de Atocha Basiliek in Madrid, lopen de straten vol.
Hun 2e dochter wordt geboren op 29 april 2007 in de Ruberkliniek in Madrid en krijgt als namen mee Sofia de Todos Los Santos de Bourbon Y Ortiz. Ze is vernoemd naar haar oma Koningin Sophia van Spanje.
Infante Sofia wordt op 15 juli 2007 gedoopt in de kapel van het Zarzuela paleis. Haar peettante is haar oma Paloma Rocasolano en haar peetoom is prins Konstantin van Bulgarije
De prinsesjes Leonor en Sofia gaan naar de santa Maria de Los Rosales School, waar ook hun vader heeft opgezeten.
Aftreden van Koning Juan Carlos: Op 2 juni 2014 kondigt de Koning zijn aftreden aan. De Koning vindt het tijd worden dat er een nieuwere generatie op de troon komt en draagt het stokje over aan zijn zoon Felipe. Op 3 juni heeft het Spaanse Kabinet in een speciale zittint het wetsontwerp voor de troonsafstand goedgekeurd. Op 11 juni heeft het Congres van Afgevaardigden hiermee ingestemd met de wet die regelt dat de Koning zijn functie kan neerleggen. Op 17 juni heeft de volledige Senaat ingestemd en de troonsafstand is dan voorzien voor donderdag 19 juni 2014. Op 18 juni tekent Koning Juan Carlos zijn abdicatiewet.
Op 19 juni 2014 legt Felipe de eed af als Koning Felipe VI van Spanje in het Huis van Afgevaardigden. En de oud-Koning gaf het bevel van de Strijdkrachten over aan zijn zoon Felipe. Tevens verleent de Koning Leonor de titel van Prinses van Asturie, een titel die enkel is voorbehouden aan de troonopvolger van de Koning. Leonor is eerste in de Lijn van troonopvolging na haar vader Koning Felipe VI
En na een rondrit door Madrid verschijnt het nieuwe Koningsgezin op het balkon van het paleis.
Op 30 oktober 2015 viert de prinses van Asturie haar 10e verjaardag en Koning Felipe VI kent zijn dochter de Kraag van Orde van het Gulden vlies toe. Dit is de hoogste onderscheiding van de Spaanse Koninklijke Familie. Deze orde is een prestigieuze ridderorde die bestaat sinds 1430. Verder kreeg de kroonprinses haar eigen Koninklijke Standaard.

1 opmerking:

  1. Wat een uitgebreide log met heel veel mooie foto's. De eerste paar keer staat er in de bijschriften geen Felipe maar Felice ;)
    Ik vind de foto's van vroeger ook leuk, met name de kleurenfoto's. Jammer dat er geen jeugdfoto's van Letizia voor handen zijn. En de prinsessen Leonor en Sofia zijn ook al weer zo groot geworden.

    BeantwoordenVerwijderen